Hlavní obsah

Diktátora z Minsku bude řešit celé NATO, Polsko chce aktivovat Alianci

Foto: Profimedia.cz

Situace na polsko-běloruské hranici se vyostřuje. Ilustrační foto

Reklama

Polsko, Litva a Lotyšsko chtějí situaci na hranici s Běloruskem řešit v rámci celého NATO aktivací článku 4. V historii k tomu došlo jen několikrát.

Článek

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem kvůli migrační krizi na hranicích s Běloruskem zvažuje aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci, řekl agentuře PAP polský premiér Mateusz Morawiecki.

Tisíce migrantů, původem hlavně z Blízkého východu, nyní táboří na běloruské straně u polských hranic a jejich skupiny se opakovaně pokoušejí zdolat pohraniční plot a proniknout na polské území.

Aktivace článku čtyři je krok, který byl v dějinách NATO použit jen několikrát, poznamenala agentura AP.

„Diskutujeme s Lotyšskem a zejména s Litvou, zda nemáme využít čtvrtého článku (smlouvy o NATO). To je řešení, které předpokládá vzájemné konzultace, pokud podle názoru kterékoliv členské země bude ohrožena její územní celistvost, politická nezávislost či bezpečnost. Zdá se mi, že je to čím dál více potřebné. Protože už jen nestačí, abychom veřejně vyjadřovali své znepokojení, teď jsou zapotřebí již konkrétní kroky a zapojení celé aliance,“ řekl Morawiecki, který v sobotu jednal se šéfy lotyšské a litevské vlády.

Polsko, Litva a Lotyšsko čelí přílivu migrantu, pokoušejících se o nelegální překročení hranic. Varšava, Vilnius a Riga obviňují Minsk, že migranty používá jako nástroj v hybridní válce proti Evropské unii v odvetě za sankce, které EU přijala kvůli porušování lidských práv při potlačování protestů proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka. Ten obvinění odmítá.

Morawiecki v rozhovoru s agenturou PAP uvedl, že běloruský režim používá v hybridní válce proti EU nejen migranty, ale také dezinformace o dění na hranici, které se dostávají i do západních médií.

„Vytváří se alternativní realita, která očišťuje viníky a vinu vrhá na Polsko,“ postěžoval si. Situaci běženců, živořících na hranicích, by podle něj zlepšilo, kdyby Bělorusko přestalo bránit polským transportům s humanitární pomocí v cestě k migrantům. „Lež lze porazit jen pravdou,“ poznamenal polský premiér a argumentoval, že vláda vytvořila zvláštní informační portál, aby na Lukašenkovu dezinformační ofenzívu odpověděla.

Nicméně na dotaz, zda umožní přístup novinářů do polského pohraničního pásma, kam nyní nesmějí, protože tam platí výjimečný stav, polský premiér odpověděl záporně. „Situace je natolik napjatá, že v případě protržení pohraničního kordonu by novináři byli přímo ohrožení na zdraví a životě,“ prohlásil.

Morawiecki ocenil, že v Evropské unii roste pochopení, že krize není věcí jen Litvy, Lotyšska a Polska, ale celého společenství. Příští summit EU by měl podle premiéra jednat o dalších sankcích proti Minsku, jakož i o úplném uzavření hranic s Běloruskem, což by Lukašenka hospodářsky poškodilo. Polský premiér také usoudil, že celá unie „by se měla solidárně složit“ na vybudování pět metrů vysoké zábrany na polsko-běloruských hranicích, která bude stát miliardu až 1,5 miliardy zlotých (asi 5,4 až 8,1 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Doporučované