Hlavní obsah

Lanškroun po více než dvou letech dokončí stavbu polikliniky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lanškroun na Orlickoústecku letos vyhradil třetinu rozpočtu na investice. Každoročně investiční projekty tvoří největší část městských výdajů. V letošním roce by měla být po více než dvou letech hotová stavba polikliniky.

Článek

Loni tvořily investice přes 120 milionů korun, letos mají být 85 milionů korun. Očekávané příjmy města jsou meziročně nižší.

Hlavní bude letos dostavba polikliniky, na druhou, závěrečnou etapu, která skončí v srpnu, bude potřeba 43 milionů korun. "Předpokládáme, že by mohlo dojít k mírnému navýšení této částky, přičemž celkové náklady na stavbu by měly být asi 150 milionů korun," uvedl referent odboru investic a majetku Jiří Zatloukal. Původní rozpočet byl kolem 120 milionů korun.

Projekt zahrnoval i demolici a stavbu nové části. Práce začaly v květnu 2020. Budova se dvěma trakty bude zdravotním střediskem pro ordinace praktických lékařů, neurologie, ORL, oční, logopedie, plicní, speciální rehabilitace nebo gynekologie, bude tam i rentgenové pracoviště.

Součástí pravidelných výdajů jsou opravy chodníků a silnic. Začne první etapa opravy ulice Bedřicha Smetany, město ji loni odložilo. Nová část za čtyři miliony korun bude dokončena v v červnu. Rekonstrukce ulice Karla Čapka plánovaná do září bude stát 2,5 milionu korun. U Základní školy Dobrovského vzniknou parkovací místa a dopravní napojení.

"Koncem února dojde k předání projektové dokumentace, následně bude vyhlášena soutěž na výběr zhotovitele. Na tuto investiční akci je v rozpočtu vyčleněna částka čtyři miliony korun," uvedl vedoucí odboru investic a majetku Pavel Bartas.

Na přání obyvatel město osvětlí cyklostezku do Albrechtic, bude to stát necelé čtyři miliony korun. Radnice také bude například bude měnit střešní krytinu na základní a mateřské škole a měnit podlahu v jídelně.

Lanškroun bude mít letos příjmy 219 milionů korun, schodek vyrovnává úsporami z minulých let. Na výdaje má připraveno 258 milionů korun. Předloni město schvalovalo příjmy ve výši 243, výdaje o 30 milionů korun vyšší, schodek pokryly úspory.

Reklama

Související témata:

Doporučované