Hlavní obsah

Lanškroun zakázal podomní prodej energetických služeb

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Lanškroun na Orlickoústecku zakázalo podomní a pochůzkový prodej zboží a služeb v energetických odvětvích.

Článek

Hlavním smyslem nařízení je, ochránit obyvatele od nekalých praktik prodejců, sdělila radnice v tiskové zprávě. Letos stejnou vyhlášku schválila i Polička na Svitavsku.

Pokud se lidé v Lanškrouně s podomními prodejci energií setkají, mají zavolat lanškrounské strážníky. „Budou na dodržování nového nařízení dohlížet,“ uvedla radnice.

Podomní prodejci podle města často nabízejí uzavření nevýhodných smluv, a to především rizikovým skupinám obyvatel, jako jsou například senioři. Regulaci podomních a dalších forem prodeje energií umožnila novela energetického zákona od letošního ledna. Stanovuje nové podmínky pro působení dodavatelů energií a zprostředkovatelů dodávek energií.

Vyhláška platí od začátku léta na celém území města. Prodejci tak mohou nabízet energetické služby pouze v obchodních prostorách, a na ně musí mít licenci. Pokud prodejci poruší vyhlášku, dopustí se přestupku. Mohou dostat pokutu až 100 000 korun.

V minulosti už města vyhláškami zakazovala podomní prodej. Kvůli nynější energetické krizi postupně přidávají i energetické služby, jako například v Lanškrouně. Polička na Svitavsku v dubnu vyhlášku zavedla poprvé. Zákaz podomního a pochůzkového prodeje tamní radnice se vztahuje na energie, ale také na veškeré zboží a komodity.

Reklama

Doporučované