Hlavní obsah

Litomyšl se připojí k městům, v jejichž ulicích jsou umístěné Kameny zmizelých

Foto: Pixabay.com/marek_bartonicek

Ilustrační foto.

Reklama

Litomyšl se připojí k městům, v jejichž ulicích jsou umístěné takzvané Kameny zmizelých. Na letošek připadá výročí transportů většiny židovských obyvatel do koncentračních a vyhlazovacích táborů.

Článek

Instalaci mosazných destiček v dlažbě zvaných také stolpersteiny se jmény obětí holokaustu může finančně podpořit i veřejnost.

"Je tady nápad skautů a starosty, že na umístění kamenů, které bude stát řádově 50.000 korun, bude vyhlášena sbírka, aby lidé mohli přispět na to, aby se kameny umístily ve vybraných lokacích," řekl dnes novinářům místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL). Dary mohou lidé posílat na účet skautského střediska 2108159020/2700 pod variabilním symbolem 412. Město také připravuje k položení kamenů vzpomínkový akt.

V Litomyšli má být instalováno 16 Kamenů zmizelých na pěti místech. Připomenou Sladkusovy, Bergmannovy, Freyovy, Štolcovy a Emu Bondy. Židé z Litomyšle nastoupili 2. a 6. prosince 1942 na vlak do Pardubic, odkud pokračovali do Terezína a následně do vyhlazovacích táborů v Polsku. Po válce se vrátilo jen několik přeživších.

Kameny zmizelých už v dlažbě svých ulic umístila i jiná města v Pardubickém kraji. Instalované jsou například v Chrudimi, Slatiňanech, Pardubicích, Svitavách, Vysokém Mýtě či Luži.

Reklama

Doporučované