Hlavní obsah

Litomyšl zatím neprodá vilu Klára, o niž se ucházeli dva zájemci

Foto: Pixabay.com/marek_bartonicek

Ilustrační foto.

Reklama

Litomyšl zatím neprodá vilu Klára, o niž se ucházeli dva zájemci. Nabídka žádného z nich nezískala mezi zastupiteli dostatečnou podporu. O budoucnosti vily se tak bude jednat na dalších zasedáních.

Článek

„Podle ohlasů ze zasedání je možné, že tomu tak bude až po komunálních volbách a rozhodnutí bude na novém zastupitelstvu,“ uvedl mluvčí Litomyšle Michele Vojáček.

Město vilu nabídlo za minimální cenu šest milionů korun, protože několik desítek milionů korun na potřebnou rekonstrukci nemá. Podmínkou koupě bylo, aby její budoucí využití mělo přínos pro obyvatele a respektovalo historický ráz místa.

Zájem projevila společnost Kubík, která provozuje hlavně maloobchody a velkoobchody s potravinami a textilem. Za objekt nabídla 11 milionů korun, firma sídlí vedle vily v takzvaném novém pivovaru. Chtěla spojit oba areály a vybudovat zážitkový kongresový hotel s wellness, pivovarem, ve vile by byl částečně lázeňský provoz a ubytování a také velké podzemní parkoviště. Slibovala také vytvoření 78 nových pracovních míst.

Druhý zájemce, manželé Kučerovi, chtěli vybudovat z vily komunitní centrum s kavárnou a dílnou pro seniory. Uvažovali také o spolupráci s Fakultou restaurování Univerzity Pardubice, která ve městě sídlí a potřebuje ubytovat zahraniční studenty, případně o dalším pronájmu. Za budovu byli ochotni zaplatit šest milionů korun.

O nabídkách se hlasovalo veřejně, návrh na tajnou volbu neprošel. Projekt společnosti Kubík získal 11 hlasů, projekt manželů Kučerových šest, potřebných bylo 12 hlasů.

Litomyšl získala budovu v roce 2020 za pět milionů korun od Pardubického kraje. Do roku 2018 v ní sídlila léčebna dlouhodobě nemocných, objekt byl ale ve špatném stavu a hejtmanství léčebnu přestěhovalo do areálu Litomyšlské nemocnice.

Vila z roku 1895 je v novorenesančním slohu, dal si ji postavit sládek Karel Sedlák z Litomyšle. Od roku 1929 byla Domovem svaté Kláry ve správě řádu Karla Boromejského, spolku ji Sedlák daroval. Od roku 1949 byla majetkem státu. Oddělení pro dlouhodobě nemocné tam bylo od roku 1974.

Reklama

Související témata:

Doporučované