Hlavní obsah

Památkáři plánují v létě zahájit rozsáhlou obnovu zámku v Litomyšli

Foto: Pixabay.com/marek_bartonicek

Litomyšl. (Ilustrační foto).

Reklama

Památkáři plánují v létě zahájit rozsáhlou obnovu zámku v Litomyšli, který je na seznamu UNESCO. Opravit by se měly zejména vnější fasády se sgrafity. Návštěvnické prohlídky během prací omezeny nebudou.

Článek

„Návštěvníci pochopitelně musí brát v úvahu, že v zámku bude probíhat rozsáhlá stavební a restaurátorská činnost, ale ta by se neměla dotknout prohlídkových tras,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Lucie Bidlasová. Podle ní však zřejmě stavební činnost a lešení část turistů od návštěvy zámku odradí.

Národní památkový ústav vypsal na opravy zámku a také blízkého Panského domu soutěž koncem října loňského roku, její vítěz by měl být znám na přelomu března a dubna. Náklady jsou kolem půl miliardy korun. Podle zadání tendru by měla být hotová první etapa oprav zámku a Panský dům v říjnu 2023, druhá etapa v říjnu 2027. Část nákladů pokryje evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), část peníze z národního programu Péče o národní kulturní dědictví I.

Opravy zahrnují obnovu střešních plášťů zámku a vybraných vnitřních prostor zámku. Renovovat se má sgrafitová výzdoba vnějších omítek objektu zámku a nedaleký Panský dům, jehož součástí je i oprava opěrné a madlové zdi. Další část peněz by měla směřovat na vybaven vnitřních expozic.

NPÚ se na obnovu zámku a Panského domu v minulosti dvakrát nepodařilo získat evropskou dotaci. Památkáři uvedli, že projekty s požadovanými dotacemi celkem přes 250 milionů korun byly dobře připravené, ale doplatily zvláště na to, že objekty nejsou v havarijním stavu.

Zámek v Litomyšli je cennou ukázkou úpravy italského renesančního paláce pro podmínky zaalpských zemí. Byl postaven v 60. až 80. letech 16. století Vratislavem z Pernštejna jako dar pro manželku Marii Manrique de Lara. Pernštejnské renesanční sídlo doplnily v 17. a 18. století barokní úpravy provedené dalšími majiteli, Trauttmansdorffy a Waldstein-Wartenbergy, za účasti předních barokních umělců. Unikátem je dochované zámecké rodinné divadlo z roku 1797. Na seznam UNESCO byl zámek zapsán v roce 1999. Vloni jej navštívilo více než 29.000 lidí, v běžných letech před pandemií koronaviru to bývalo kolem 50.000.

Reklama

Související témata:

Doporučované