Hlavní obsah

Litomyšl vybudovala nový moderní nadchod u polikliniky nad silnicí I/35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Litomyšl vybudovala nový nadchod u polikliniky nad silnicí I/35, která tvoří průtah městem. Jak už je pro místní radnici standardem, není tuctový.

Článek

Tvoří jej ocelová konstrukce a pohledový beton, díky výtahu je bezbariérový. Původní lávku z roku 1977 nechalo město zbourat, byla ve špatném stavu. Podobu nové, subtilnější konstrukce schválili památkáři, někteří obyvatelé k ní ale měli výhrady.

„Nelíbil se jim holý beton, zdál se jim ošklivý. Ale myslím, že nakonec ho přijmou, získali jsme si je tím, že jsme na nadchod umístili tabuli se jménem místního rodáka Bedřicha Smetany, to je pro lidi srdeční záležitost,“ řekl ČTK starosta Daniel Brýdl (Generace 89). Reklamy na lávce nejsou.

Nadchod je zastřešený, stěny jsou otevřené a opatřené zábradlím. Je z něj vyhlídka na historické jádro Litomyšle. Výtah je primárně pro imobilní nebo rodiny s kočárky. Na noc bude zamčený, aby ho neničili vandalové. Na vybudování nového nadchodu za 45 milionů korun radnice získala dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Veřejnosti by měl sloužit od čtvrtka.

Litomyšl chce rekonstruovat i další nadchod přes silnici I/35. Na řadu přijde lávka u Smetanova domu. Není sice v havarijním stavu, ale opravy jsou nezbytné. Stavební firma část nadchodu nad silnicí odstraní a vybuduje novou pro chodce a cyklisty, krajní podpěry zůstanou zachované. Předpokládaná cena má dosáhnout téměř 22 milionů korun, město na stavbu získala příslib dotace v plné výši.

Reklama

Doporučované