Hlavní obsah

Městská policie v Pardubicích patrně začne dávat náborový příspěvek

Ilustrační foto.

Reklama

Městská policie v Pardubicích patrně začne dávat nováčkům od příštího roku náborový příspěvek. Bude záležet na finančních možnostech města. Zřejmě se bude pohybovat od 70 do 100 tisíc korun. Aktuálně má policie podstav strážníků.

Článek

„Městské policie, kde náborové příspěvky mají, tak je většinou dávají ve dvou, třech splátkách. Vyplácí se podle toho, jak se pracovník osvědčí, jestli u policie zůstane,“ řekl ředitel městské policie Rostislav Hübl.

Podle ředitele náborový příspěvek může sice hrát roli při rozhodování stát se strážníkem, ale hlavní není. „Z mého pohledu je to tak 50 na 50. Lidé, kteří k nám chodí, mají důvod, že někdo z rodičů pracuje u nějaké složky IZS, bavila by ho tahle práce. Náborový příspěvek je asi pro toho, kdo váhá a není úplně rozhodnutý,“ řekl ředitel.

V roce 2018 městská policie dávala příspěvek 10 tisíc korun svým zaměstnancům, pokud přivedli adepta, který pak do práce nastoupil. Pobídka byla krátkodobá, dodal ředitel.

Městské policii chybí do plného stavu deset strážníků. Zatím se jí nedaří potřebný počet lidí zaměstnat. Částečně jí to komplikuje výkon služby. Organizace, kterou zřizuje město, má teď 100 strážníků. „Městská policie má na starosti spoustu akcí, od Zlaté přilby, Velké pardubické, dožínek. Když má městská policie podstav, do toho někdy naskočí ošetřování, nemoci, tak je mnohdy velmi složité zajišťovat službu v plném rozsahu,“ řekl ředitel.

Zaměstnavatel musí podle Hübla nabízet kvalitní benefity. Strážníci mají stravenky 130 korun, mají k běžné dovolené pět hrazených dnů na čerpání volna při nemoci a ještě pět dní na pracovní rehabilitaci. „Máme benefity na telefon, důchodové připojištění připlácíme 1200 korun,“ řekl ředitel.

Ženy mají často lepší kondici, když se hlásí k městské policii. Psychologické testy jsou podobné jako u státní policie, v nich mají ženy lepší výsledky mezi mladšími adepty. „Pokud se hlásí žena, je schopná vše zvládnout v 21, 22 letech. Muži psychotesty zvládnou později, nejsou do 25 let úplně psychicky vyzrálí,“ řekl ředitel. Jedná se o dlouhodobé zkušenosti.

Městská policie není jen represivní, nerozdává pouze pokuty, strážníci jsou ráno na přechodech, když jdou děti do školy, pořádají preventivní besedy a mnoho dalšího, řekl mluvčí strážníků Jiří Sejkora. „Dohlížíme na dopravní situaci, pomáháme záchranné službě, hledáme zatoulaná zvířata. Nečekejte ale akční drama, ve chvíli, kdy pomůžete nějakému člověku, tak pochopíte, o čem ta práce opravdu je,“ řekl mluvčí.

Reklama

Doporučované