Hlavní obsah

Pardubický kraj vyhlásil pro uprchlíky z Ukrajiny dotace na start podnikání

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj připravil dotační program pro uprchlíky z Ukrajiny, z nějž mohou získat až 50 tisíc korun na zahájení podnikání. Měl by jim pomoci s rozjezdem vlastní živnosti či firmy, aby nebyli závislí na sociálních dávkách.

Článek

„Vyhlásili jsme speciální výzvu startovacích voucherů zaměřenou na ukrajinské občany. Výše podpory na jednu žádost činí maximálně 50 tisíc korun s tím, že může být využita jak na poplatky spojené se zahájením podnikání, tak i pořízení nějakého základního vybavení nebo prostor potřebných už pro tu samotnou činnost,“ uvedl krajský radní zodpovědný za regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr (ODS).

Ukrajinští zájemci o dotaci musí nejprve splnit podmínky pro získání živnosti či založení firmy v České republice. Prvních 50 ukrajinských běženců, převážně žen, k tomu získalo potřebné informace minulý týden na setkání na pardubické radnici. Byly mezi nimi ženy, které na Ukrajině pracovaly jako účetní, právničky, kadeřnice či masérky. Řada z nich může mít nyní problém s tím, že jejich profese spadají do kategorie takzvaných vázaných živností, u kterých je nutné prokázat praxi a způsobilost.

I díky radám a informacím ze setkání a nabídce dalších konzultací je však jejich šance na úspěšné rozjetí podnikání výrazně vyšší. „S tím mají určitě pomoci i naše vouchery. A nezůstáváme jen u nich. Například podmínku mít stanovenou adresu provozovny lze vyřešit prostřednictvím virtuálního sídla v Pardubickém podnikatelském inkubátoru, který spolu s městem zřizujeme,“ uvedl Valtr.

Reklama

Doporučované