Hlavní obsah

Pardubičtí filharmonici zahájí sezonu s houslistou Václavem Hudečkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Komorní filharmonie Pardubice zahájí v pondělí sezonu. Pozvala na zahájení houslového virtuosa Václava Hudečka. Hudebníci zahrají Dvořákův houslový koncert a moll. ČTK to řekla mluvčí hudebního tělesa Andrea Žeravíková.

Článek

Hudeček letos slaví sedmdesátiny. Koncertní program bude připomínkou jeho jubilea. Filharmonici si vystoupení zopakují ještě v úterý 12. září a také ve středu 13. září. Koncerty se konají od 19:00 v Sukově síni Domu hudby.

Abonentky na letošní sezonu už filharmonie vyprodala. Lidé si mohou zakoupit vstupenky na jednotlivé pořady i mimořádné koncerty. „Ačkoliv je teprve září, zájem je už o oblíbený vánoční a silvestrovský program i únorové promítání grotesky s filharmonií,“ uvedla Kristina Šlaisová z oddělení předprodeje.

Na úvod koncertu v pondělí zazní předehra z Mozartovy opery Únos ze serailu, následovat bude Dvořákův Koncert pro housle a orchestr a moll, který je klenotem české hudby a patří ke kmenovým skladbám repertoáru Václava Hudečka. Druhá část večera bude patřit Haydnově vojenské symfonii, uvedla Žeravíková.

Pardubická filharmonie spolupracuje s Václavem Hudečkem takřka po celou jeho profesní kariéru. Při provedení Dvořákova houslového koncertu ho filharmonici doprovázeli v roce 1973. V létě s ním natáčeli záběry do připravovaného dokumentu o jeho životě. Dokument Múzy Václava Hudečka bude mít premiéru na televizním festivalu Zlatá Praha 23. září.

Reklama

Doporučované