Hlavní obsah

Svitavy se snaží dál snižovat množství směsného komunálního odpadu

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Svitavy se snaží dál snižovat množství směsného komunálního odpadu ve městě. V současnosti připadá na jednoho obyvatele 208 kilogramů za rok, v celé České republice to je 262 kilogramů.

Článek

Dalšímu zvýšení třídění odpadu má napomoci osvětová kampaň Třídíme srdcem, radnice také zavede pro domácnosti odpadové karty.

Nádoby na odpad jsou ve Svitavách opatřené čipy, což umožní přesnou evidenci množství směsných odpadů po domácnostech. „V rámci odpadové karty domácnosti by rodina viděla, zda má zaplacený poplatek za odpad či ne. Zároveň by viděla, kolik odpadu z jejich domácnosti bylo vyvezeno a chtěli bychom udělat takový semafor, aby lidé viděli, v jaké skupině se pohybují, zda v zelené nebo v červené s vykřičníkem,“ řekl starosta David Šimek (Sdružení pro město Svitavy). Také ve sběrném dvoře město v budoucnu zavede limit, kolik odpadu zdarma je tam možno vyvézt. Někteří řemeslníci a stavební firmy toho nyní podle radnice zneužívají. Město také instalovalo na několika místech fotopasti, které zachycují, zda se podnikatelé nebo chataři nezbavují odpadů na úkor obyvatel města.

Podle Šimka by lepší třídění také napomohlo tomu, aby se poplatky za popelnice nemusely v budoucnu dramaticky zvyšovat. V nejlepším případě by odpad vůbec nemusel vznikat. Důvodem k přesnější evidenci obsahu popelnic je novela zákona o odpadech. Nařizuje postupné snížení množství jeho ukládání na skládky, jinak se poplatky za skládkování, a tím i poplatky pro domácnosti drasticky zvýší.

Město letos rozdá obyvatelům další kontejnery na plast, v budoucnu dostanou nádoby na zelený odpad. Příští rok radnice dokončí rekonstrukci sběrného dvora.

Reklama

Související témata:

Doporučované