Hlavní obsah

V Litomyšli dnes začíná 65. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní scéna se letos kvůli generální opravě litomyšlského zámku přestěhovala do multifunkční haly, která byla pro konání přehlídky speciálně upravena. Na zahájení přijede i prezident České republiky Petr Pavel.

Článek

Na slavnostním zahajovacím koncertu dnes večer vystoupí Česká filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem a klavíristou Kirillem Gersteinem. Na programu je Scherzo z Triumfální symfonie E dur op. 6 Bedřicha Smetany, Koncert c moll pro klavír a orchestr č. 2 op. 18 Sergeje Rachmaninova a Slovanské rapsodie op. 45 Antonína Dvořáka.

Festival Smetanova Litomyšl od 15. června do 2. července nabídne 35 pořadů hlavního programu, který doplní doprovodný program ve Festivalových zahradách a Smetanova výtvarná Litomyšl. Jako téma si dramaturgie zvolila Belle Époque (krásné časy), jak se označuje období přelomu 19. a 20. století. Nebývalý pokrok vědy a techniky tehdy umožnil rozvoj všech lidských činností včetně umění. U zrodu tématu byla dohoda na uvedení jedné ze slavných kompozic té doby, Písní z Gurre Arnolda Schönberga.

Připravena bude i doprovodná scéna přehlídky nazvaná Festivalové zahrady. V Klášterních zahradách vznikne hudební scéna, divadelní amfiteátr i taneční sál.

Reklama

Doporučované