Hlavní obsah

Zámek Litomyšl se návštěvníkům otevře 1. dubna

Foto: Pixabay.com/marek_bartonicek

Ilustrační foto.

Reklama

Zámek Litomyšl se připravuje na novou turistickou sezonu. Návštěvníkům se otevře 1. dubna, nabídne prohlídky nazvané Zámek za Valdštejnů a Zámek za Thurn Taxisů. Návštěvní doba prohlídkových okruhů se ale bude první měsíc lišit

Článek

„V dubnu budeme mít s výjimkou pondělků ve všední dny otevřenou Valdštejnskou trasu vždy v 11:00 a ve 14:00. Jinak soboty a neděle budou otevřené oba okruhy a taktéž na velikonoční prázdniny,“ uvedl kastelán Petr Weiss. Od května již bude provoz památky celotýdenní.

V létě plánuje Národní památkový ústav zahájení rozsáhlé obnovy zámku. Opravit by se měly zejména vnější fasády se sgrafity. Práce zahrnují obnovu střešních plášťů zámku a vybraných vnitřních prostor zámku. Renovovat se má sgrafitová výzdoba vnějších omítek objektu zámku a nedaleký Panský dům, jehož součástí je i oprava opěrné a madlové zdi. Část peněz by měla směřovat i na vybavení vnitřních expozic. Návštěvnické prohlídky během oprav omezeny nebudou. „Během rekonstrukce poběží klasický návštěvnický provoz. Mohou se objevit dílčí komplikace, ale neměly by mít zásadní vliv na zpřístupnění zámku,“ dodal Weiss.

Zámek v Litomyšli je cennou ukázkou úpravy italského renesančního paláce pro podmínky zaalpských zemí. Byl postaven v 60. až 80. letech 16. století Vratislavem z Pernštejna jako dar pro manželku Marii Manrique de Lara. Pernštejnské renesanční sídlo doplnily v 17. a 18. století barokní úpravy provedené dalšími majiteli, Trauttmansdorffy a Waldstein-Wartenbergy, za účasti předních barokních umělců. Unikátem je dochované zámecké rodinné divadlo z roku 1797. Na seznam UNESCO byl zámek zapsán v roce 1999. Vloni jej navštívilo více než 29.000 lidí, v běžných letech před pandemií koronaviru to bývalo kolem 50.000.

Reklama

Související témata:

Doporučované