Hlavní obsah

Změna územního plánu Chrudimi by měla přinést vyšší počty parkovacích míst

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Chrudimi chce, aby u nově postavených bytových domů ve městě vznikalo více parkovacích míst.

Článek

Současné předpisy požadují pro každý byt do 100 metrů čtverečních parkování pro jedno auto. Prostřednictvím územního plánu je však možnost požadovat i vyšší počty.

„V návrhu změn územního plánu jsou koeficienty, které měníme jak pro rodinné domy, tak pro bytovou zástavbu,“ řekl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti).

Pro stavebníky budou po schválení zastupitelstvem platit nová pravidla. U malých rodinných domů s podlahovou plochou do 120 metrů čtverečních budou na svém pozemku muset vytvořit dvě parkovací místa, u největších s plochou nad 180 metrů čtverečních nebo s dvěma byty čtyři. Podobné požadavky jsou i na bytové domy, kde k nejmenším bytům o jedné obytné místnosti do 40 metrů čtverečných musí patřit jedno parkovací místo a k největším bytům s více než dvěma obytnými místnostmi s čistou užitnou plochou nad 90 metrů čtverečních 2,5 místa.

„Považuji to za nezbytné, s developery jsme to už delší dobu komunikovali, aby na to byl připraveni a aby až to vstoupí v platnost nebyli překvapeni,“ uvedl Nunvář.

Podle místostarosty Pavla Štěpánka (Piráti) je nedostatek parkovacích míst jedním z největších problémů Chrudimi. „Je výzvou pro koalici v příštím volebním období postavit minimálně jeden parkovací dům, ideálně v centru města, a nastavit strategii výstavby co čtyři roky alespoň jeden parkovací dům. Je to obrovská výzva a je to nevyhnutelné,“ řekl Štěpánek. Dosavadní parkovací kapacity podle něj už nestačí, a tak bude třeba budovat podzemní nebo několikapodlažní parkovací domy. V Chrudimi zatím žádný není.

Reklama

Doporučované