Hlavní obsah

Domažlickou radnici čeká oprava, město zadalo vypracování studie

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Radní Domažlic zadali vypracování projektové dokumentace na obnovu fasády, střešního pláště a krovu budovy. Projektová dokumentace by měla být vyhotovena do 20 týdnů, město za ni zaplatí bez DPH 350 tisíc korun.

Článek

O opravách, které zřejmě přijdou na desítky milionů korun, už bude rozhodovat nejdřív v příštím roce nové zastupitelstvo. Vypracování dokumentace radní nyní zadali pražské společnosti ARCHUM architekti.

„S touto architektonickou firmou spolupracujeme od roku 2020, postupně nám připravuje podklady pro rekonstrukci radnice. Není v dobrém stavu. Je nemovitou kulturní památkou, posledních 30 let se do ní neinvestovalo, teď je opravdu už nejvyšší čas, aby se dala do pořádku,“ poznamenal starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice).

Asi nejpalčivějším problémem je podle něj plechová střecha, studie ukáže, v jakém stavu je její konstrukce. Restaurátorský záměr se týká fasády, krovů a podrobných rozborů, například zasolení fasády nebo stavu omítek. V plánu je také repase či výměna oken. „Před časem jsme částečně dělali repasi asi deseti oken, teď se uvidí, jestli ta ostatní bude možné repasovat, nebo jestli se budou muset dělat repliky,“ uvedl starosta.

Novorenesanční objekt s věžičkou byl dostavěný v roce 1893 jako budova radnice, muzea, spořitelny a strážnice s vězením, dnes se do něj vejde polovina městského řadu, řekl místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). „Od té doby se na sklonku minulého režimu opravila fasáda, ale například střecha je stále ještě původní z konce 19. století. Budova je v památkové rezervaci a je památkově chráněná, ale opravu už nutně potřebuje,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované