Hlavní obsah

Osm vyhlídek na Domažlicku a v přilehlé části Bavorska v sobotu ozáří světla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Domažlice.

Reklama

Osm vyhlídek a rozhleden v Českém lese na Domažlicku a v přilehlé části Bavorska v sobotu 27. srpna v noci ozáří světla reflektorů. Už potřetí si tak lidé při česko-německém projektu připomenou společnou příhraniční minulost.

Článek

„Ve středověku vznikaly v této oblasti strážní hrady hlídající hranice a obchodní stezky, v minulém století za studené války na některých vznikly vojenské objekty a strážní věže. Reflektory se v 21:00 rozsvítí na Čerchově a na Starém Herštejně v Čechách a na vyhlídkách a vrších Schwarzwihrberg, Drachenturm, Altenschneeberg, Bleschenberg, Bayernwarte a Hohenbogen v Německu,“ řekla Zuzana Langpaulová ze Svazku obcí Domažlicka

„Není to tak, že se nasvěcují ty věže nebo vyhlídky, ale dobrovolní hasiči vyvezou na vrchol reflektor, ten se pak rozsvítí a lidé mohou zdálky i zblízka pozorovat rozzářené vrcholy. Připomínáme si tak společnou minulost,“ řekla. Kromě rozsvícení vrcholů budou světla každou čtvrthodinu až do 22:15 vysílat morseovkou i krátké symbolické vzkazy. „Nebude to nic dlouhého, máme několik slov, která světlem odvysíláme dál do krajiny,“ uvedla Langpaulová. Z každého vrcholu není podle ní současně vidět na všechny ostatní, v krajině jsou místa, kde lze pozorovat i několik zářících kopců najednou.

Nápad rozsvítit vrcholy v příhraničí vznikl asi před třemi lety, když se v oblasti díky dotačnímu titulu EU podařilo revitalizovat několik krajinných dominant. Obnovy se tak dočkala hradní věž zříceniny středověkého strážního hradu Starý Herštejn, kde v 50. letech 20. století zřídil tehdejší komunistický režim pozorovací hlásku jako objekt protivzdušné obrany státu k vykrývání radiolokačního stínu. V Bavorsku se díky přeshraničnímu projektu revitalizovaly rozhledny Bayernwarte a Klammerfels a prostor bývalého hradu Altenschneeberg.

Reklama

Související témata:

Doporučované