Hlavní obsah

K plzeňskému Velkému boleveckému rybníku se po 30 letech vrátil vodočet

Foto: Lenka Štveráková

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňané mohou nyní sami průběžně zjišťovat, kolik vody chybí v nejoblíbenější rekreační ploše města, Velkém boleveckém rybníku. Správa veřejného statku po více než 30 letech umístila u hráze rybníka vodočetnou lať.

Článek

V budoucnu chtějí správci městských rybníků osadit vodočetné latě i do ostatních vodních ploch bolevecké rybniční soustavy. Jak už dříve řekl hydrobiolog Jindřich Duras, ve Velkém boleveckém rybníku nyní chybí do přelivu více než metr vody. Klesání hladiny největšího plzeňského rybníka je často diskutovaným tématem Plzeňanů. Město už pracuje na projektu za desítky milionů korun, který má vodu do „Boleváku“ dopravit z řeky Berounky, nejdřív ale projde přečištěním.

„Normální výše hladiny je na tyči vyznačena, červená a bílá pole se střídají po deseti centimetrech. Ti, co chodí k Boleváku pravidelně, tak mohou sledovat pohyb hladiny dlouhodobě, a to i později, až začneme do Boleváku pouštět přečištěnou vodu z Berounky,“ řekl náměstek primátora pro životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Pro instalaci sklolaminátových vodočetných latí je nutný nižší stav vody, do dalších rybníků se proto budou dávat až na podzim. Lidé je pak najdou u požeráku, tedy v místě, kde se reguluje odtok vody výpustí v hrázi, uvedl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Martin Gregar. Na rozdíl od Boleváku se ostatní rybníky po předchozích suchých letech loni doplnily.

Vodočetná lať u hráze Velkého boleveckého rybníka má vyznačenou normální hladinu, která je v nadmořská výšce 312,15 metrů. „Vloni byl rok srážkově poměrně bohatý. Letos už je ale zase sucho a hladina zaklesává,“ uvedl Duras. Na konci dubna byla už 102 centimetrů pod normálem. Největší pokles u rybníku nastal v létě 2020, kdy byla hladina 126 centimetrů pod normálem. Přes přeliv voda naposledy tekla začátkem roku 2017. Loni podle Durase spadlo u rybníka 550 milimetrů srážek, což bylo nejvíc od roku 2013, kdy spadlo 600 milimetrů a rok 2013 je tak považován za srážkově bohatý. Část srážek se ale z hladiny zas odpařila. Loni hladina třiapadesátihektarového Boleváku poprvé po čtyřech letech za kalendářní rok neklesla, ale asi o 12 centimetrů stoupla.

Reklama

Související témata:

Doporučované