Hlavní obsah

Na hradě Švihov přibudou místa na focení s kulisami ze slavné pohádky o Popelce

Foto: Shutterstock.com

Státní hrad Švihov byl v pohádce Popelčiným domovem.

Reklama

Výstavou o Popelce či Popelčinou naučnou stezkou si město a státní hrad Švihov na Klatovsku připomínají pohádku Tří oříšky pro Popelku, kterou tu režisér Václav Vorlíček před půlstoletím natáčel.

Článek

„O tom, že se pohádka na Švihově natáčela, ale mnoho českých turistů neví, hrad totiž nebyl ve filmu dobře poznat. Zato zahraniční návštěvníci, hlavně z Německa, Švýcarska či Skandinávie, kde je pohádka stále velmi populární, na hrad jezdí často právě kvůli Popelce a vědí, že se tady natáčela,“ řekli ČTK kastelán Lukáš Bojčuk a starosta Václav Petrus. Od uvedení jedné z nejoblíbenějších pohádek v Česku uplyne ve čtvrtek 16. listopadu 50 let.

„Slavný film nově připomenou dva fotobody na hradním nádvoří, které budou představovat kulisy z pohádky a návštěvníci se s nimi budou moci vyfotit,“ řekl Bojčuk. Místa na focení se slavnostně otevřou v listopadu, protože je ale hrad přes zimu zavřený, návštěvníci je uvidí až v příští turistické sezoně od dubna 2024. „Nebo v prosinci, kdy tu budeme mít jeden den promítání pohádky,“ řekl kastelán.

I když gotický vodní hrad má vlastní bohatou historii, ke slavnému filmu se zhruba posledních 10 let více hlásí a připomíná ho. Od roku 2019 je ve čtyřech podlažích hradní Bílé bašty bez průvodce přístupná výstava Za tajemstvím Popelčina střevíčku. Návštěvníci na ní najdou Vincka na cestě s kouzelnými oříšky, Popelku u potoka, Popelku se sovou Rozárkou, scénu ze soutěže o nejlepšího střelce, královský ples i závěrečnou scénu se střevíčkem a další klíčové motivy pohádky. Nechybí videoprojekce, fotografie z natáčení i originální scénář a zejména děti mohou využít pracovní listy se sadou kvízů a otázek či bludiště, které je přivede k tajemství Popelčina střevíčku. „Snažíme se ten příběh oživovat a ukazovat, že se u nás Popelka natáčela. Ta výstava by už po pěti letech možná potřebovala nějakou obměnu,“ poznamenal kastelán.

Švihov si v příběhu zahrál Popelčin domov. „Potřeboval jsem bohatý statek, a protože tady je řada stodol a přízemní místnosti, které byly tehdy omšelé a hodily se do historického filmu, mně to vyhovovalo. Ovšem s tím, že popřu samotný hrad Švihov, který tam vůbec neukážu, pouze jednu starou, prastarou zeď z gotických dob,“ zavzpomínal v rozhovoru s ČTK v roce 2013 Vorlíček. K jedné ze zdí tak filmaři přistavěli pavlač, do prázdných otvorů zdi vsadili rámy a lehce nerovné sklo a přistavěli bránu, na kterou se dobývá princ hledající Popelku. Možná i proto, že hrad se ve filmu neobjevil, návštěvníci si podle kastelána ne vždy spojí hradní nádvoří s filmem.

„Není to úplně jako zámek v Moritzburg v Německu, kde se točily zámecké scény a velký ples. Ten lidé poznávají a zámek pořádá každý rok v zimě výstavy o Popelce, kam přijde i přes 200 tisíc návštěvníků,“ řekl Petrus. Švihov se 1700 obyvateli nabízí milovníkům pohádky asi pětikilometrovou trasu, která spojuje tři místa z natáčení. První zastavení je na hradě, lidé pak dojdou do sadu, kde měla Popelka stáj s koněm a úkryt pro sovu a kouzelné oříšky, nebo k rybníku, do něhož se při závěrečném úprku převrátil vůz s macechou a nevlastní sestrou Dorou. „Někteří lidé ve městě si ještě na natáčení pamatují a vědí, která místa tehdy filmaři využili,“ řekl starosta. Neví ale už o nikom z místních lidí, kdo by si ve filmu třeba v komparzu zahrál.

Švihov je třetí nejnavštěvovanější státní památka v Plzeňském kraji. Letos tam do konce října přišlo 38 840 turistů, meziročně o 2300 více. Tři oříšky pro Popelku nejsou zdaleka jediným filmem, který se zde natáčel. Filmaři si vybrali kamenný hrad také například pro film Šašek a královna, pro pohádky Korunní princ či Tři životy. „Točily tady i zahraniční produkce, například historický seriál Borgiové z roku 2012, ruští Tři mušketýři z roku 2013 a další historické nebo fantasy filmy,“ dodal Bojčuk.

Reklama

Doporučované