Hlavní obsah

Ondřej Rozsypal z plzeňské Lékárny je nejlepším výčepním plzeňského piva

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Devětatřicetiletý Ondřej Rozsypal z plzeňské restaurace Šenk Lékárna je nejlepším výčepním piva v ČR. V 16. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2022 porazil 19 finalistů, kteří vzešli z 225 účastníků regionálních kol.

Článek

„Čtvrtina z nich byly ženy. Kvalita soutěžících se zlepšuje, všichni jsou profesionálové a měli velmi dobré vědomosti,“ řekl šéf odborné poroty Václav Berka, obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, který byl v porotě ve všech ročnících.

Soutěžící museli načepovat ležák a ukázat komunikační dovednosti. On-line testem, v němž všech 225 uchazečů prokazovalo znalosti z historie pivovarnictví, výroby a péče o pivo, prošla třetina. Pak je hodnotil anonymní komisař v podniku, v němž pracují.

„Mistrem republiky ve sportovní střelbě už jsem byl. Tohle zlato je ale pro mě víc. Spokojení zákazníci a štamgasti jsou pro mě maximum. A Lékárna a kolegové jsou bomba,“ řekl Rozsypal, který kromě trofejí dostal 1842 eur (přes 45 000 Kč). Číslo 1842 symbolizuje rok první várky Pilsner Urquell.

Podle Rozsypala nastala po covidu velká změna v tom, že lidé raději utratí více peněz, ale chtějí kvalitu. Hosté se určitě do restaurací vrátí, i když možná ne v takovém počtu jako dřív. „Vlastní výčepy nenahradí to, že přijdete za člověkem, který to umí, který pobaví, štamgasty zná a zdraví. Výčepní musí být komediant, to mě baví. Asi jsme měl být herec, ale radši budu výčepní,“ uvedl Rozsypal.

Fotbalista Vladimír Šmicer, který s Liverpoolem vyhrál Ligu mistrů, dostal čestný titul Honorary Connoisseur pro významné osobnosti podílející se dlouhodobě na šíření věhlasu piva Pilsner Urquell doma i v zahraničí. V klubu už jsou třeba Zdeněk Svěrák, Václav Havel, Miloš Forman a Karel Gott. Podle Šmicera pivo k fotbalu patří. „Bojím se, že plzeňský pivovar má větší zvuk než čeští fotbalisti,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Doporučované