Hlavní obsah

ŘSD zahájí v úterý v Rybnici opravu 2,4 km úseku hlavního tahu z Plzně do Mostu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňské Ředitelství silnic a dálnic zahájí v úterý opravu 2,4 km dlouhého úseku hlavního tahu z Plzně na Most mezi obcemi Rybnice a Kaznějov. Komunikace je na hlavní silnici první třídy I/27 z Plzně na sever do Ústeckého kraje.

Článek

Stavba za 41 milionů bude rozdělena do dvou sezón a skončí na podzim 2023. V místě stavby budou moci vozy projíždět jen jedním pruhem, provoz bude řízen kyvadlově. Provoz na silnici I/27 z Plzně přes Plasy a Kralovice na Most několik let trvale houstne a přibývá těžkých nákladních vozidel, hlavně se surovinami, které se v regionu těží. Denně tam projede přes 10 tisíc aut.

„V letošním roce se na vjezdu do Rybnice ve směru od Plas vybuduje zpomalovací ostrůvek a upraví a opraví silnice v jeho bezprostředním okolí v délce zhruba 100 metrů. Stavební práce na vjezdu do obce jsou plánované do konce října,“ uvedl mluvčí ŘSD Adam Koloušek. Na jaře příštího roku bude zahájena oprava zbylých úseků I/27, která by měla být podle předpokladů dokončena v srpnu 2023.

„Výstavba nového zpomalovacího ostrůvku si vyžádá částečné omezení provozu na hlavní komunikaci. Doprava tak bude v místě prací vedena kyvadlově pouze jedním jízdním pruhem,“ uvedl mluvčí.

Součástí opravy jsou podle Kolouška úpravy autobusových zastávek v Kaznějově, chodníků, veřejného osvětlení.

Na stejné silnici už ŘSD připravuje stavbu 5,5 kilometru dlouhého obchvatu Plas, jejíž součástí bude most, který povede 87 metrů nad hladinou řeky Střely. Pokud vše půjde hladce, stavba nové silnice I. třídy s půlkilometrovým mostem, vše zhruba za 1,5 miliardy korun, by měla začít ve druhé polovině roku 2024. O dva roky později by měla začít stavba obchvatu Kaznějova o délce 8,4 km. Ve stejném roce by měli stavbaři začít budovat čtyři kilometry silnice z Kaznějova do Třemošné u Plzně.

Reklama

Doporučované