Hlavní obsah

Smetanovské dny v Plzni se zaměří kromě Smetany i na umělecká díla 19. století

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Smetanovské dny nabídnou v Plzni od 3. do 24. března mimořádné soubory, umělce, sympozia, výstavy, ale i slam poetry a tři představení pro děti.

Článek

Hlavním tématem 42. ročníku festivalu je Bedřich Smetana a související odkazy, ústřední linií sympozií pak Dílo a proměna v české společnosti 19. století. Organizátoři festivalu, kteří připravili 21 akcí, doufají, že se uskuteční v plném rozsahu, i díky dalšímu rozvolnění protiepidemických opatření od 1. března. ČTK to řekla Lenka Kavalová, ředitelka festivalu i Plzeňské filharmonie, která je deset let pořadatelem. Loni se konal jen zahajovací koncert a v roce 2020 první třetina přehlídky.

„Je to jediný multižánrový festival svého druhu a vizitka kulturnosti Plzně,“ řekl senátor a houslista Vladislav Vilímec (ODS). Smetanovské dny zahájí podle něj málokdy slýchaný houslový koncert italského skladatele Ermanna Wolf-Ferrariho a Dvořákova Novosvětská. Vystoupí německý sólista Alban Beikircher, s nímž filharmonie nahrála album, které se prodává i v Japonsku a USA. Ve velkém sále Měšťanské besedy zazní ještě dva symfonické koncerty. Posledním bude na závěr, premiéra violového koncertu Jiřího Temla, který se osobně účastní. Dirigentem bude Tomáš Brauner a sólistkou violistka Kristina Fialová.

V Domě hudby diváci uslyší Wihanovo kvarteto a klavírní recitál Igora Ardaševa, který bude od sezony 2022/2023 rezidenčním umělcem v Plzni. Vystoupí i Smetanovo trio, kytarista Štěpán Rak a Klavírní kvarteto Josefa Suka. „Zážitkem bude určitě vystoupení souborů Schola Gregoriana Pragensis s Davidem Ebenem a Moravia Brass Band v katedrále sv. Bartoloměje,“ uvedla Kavalová. V hudebně literárním pořadu Bedřich Smetana v dopisech zazní také skladatelovy písně.

„Lákadlem bude také vystoupení pražského Symfonického orchestru FOK pod vedením Tomáše Braunera a se sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou,“ řekla náměstkyně primátora Eliška Bartáková (ANO). Netradičními akcemi jsou Slam poetry show v Prazdroji a moderní vážná hudba Tóny dneška v podání Zelí - Potkan Orchestra.

„Letošní výstava Dílo a proměna umělecké scény v síni ‚13‘ seznámí s přelomovými výstavami a exponáty 19. století. Představíme díla, která ve své době způsobila proměnu estetických i morálních kvalit domácí rakousko-česko-německé scény. Sledujeme, jak zaujaly nebo způsobovaly nevoli a jak se proměňoval výtvarný vkus,“ řekla Taťána Petrasová z Ústavu dějin umění AV ČR. Ve Studijní a vědecké knihovně bude od 2. března výstava Zase ty Rukopisy - národní kultura a umění 19. století. K letošnímu ročníku vyjde také kniha místní umělecké kritičky Gabriely Špalkové Smetanovské dny ve čtyřech desetiletích.

Ceny vstupného se proti roku 2020 zvýšily o deset procent a pohybují se mezi 150 až 750 Kč. Pokud by se do nich promítly veškeré náklady, byly by podle Kavalové třikrát dražší. Podle mluvčího filharmonie Pavla Boudy se prodávají od prosince a zahajovací koncert je už měsíc vyprodán. Podle Kavalové obecně v ČR klesla návštěvnost koncertů na 60 až 70 procent a trendem jsou nákupy vstupenek na poslední chvíli. Výnosy ze vstupného očekává nižší. Celkové náklady přehlídky jsou jako v minulých letech kolem 4,8 milionu Kč.

Reklama

Doporučované