Hlavní obsah

V zámku Zelená Hora vzniknou expozice připomínající perzekuci lidí za totality

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V zámku Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku, známém díky románu a filmu Černí baroni, se připravují expozice připomínající perzekuci lidí během komunistické totality.

Článek

Plzeňský kraj by se měl stát koordinátorem obnovy atraktivního turistického cíle, který patří malé obci Klášter. Zájem zachránit památku, na jejíž obnovu jsou potřeba vyšší stovky milionů korun, mají podle něj kromě kraje a obce ještě ministerstvo kultury, Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), město Nepomuk, organizace Post Bellum a Matice Jana Nepomuckého. „Jejich zástupci podepsali už v dubnu memorandum o budoucím využití objektu a Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje (RRA) teď dokončila scénář postupných kroků,“ uvedl krajský radní Libor Picka (STAN).

Předběžný aktuální odhad kompletní obnovy památky až 980 milionů korun.

„RRA posbírala všechny názory a podklady jednotlivých aktérů a vytvořila z nich ucelený materiál. Teď si nad tím musíme všichni sednout, každý si tomu řekne své a pak to půjde do rady a zastupitelstva,“ řekl Picka. Kraj podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) určitě památku nepřevezme, nebude ani hlavním financiérem obnovy, bude jí ale dlouhodobě pomáhat. Části projektu mají šanci získat peníze z Norských fondů i EU, řekl hejtman.

Signatáři memoranda se zavázali k tomu, že napomohou vzniku expozic, které by se věnovaly perzekucím církví, pomocným technickým praporům, ale také šlechtickým rodům na panství, Rukopisu zelenohorskému, svatému Janu Nepomuckému a kreslíři Jiřímu Nepraktovi a spisovateli Miroslavu Švandrlíkovi.

„Pokud bude mít kraj zájem, tak ÚSTR už má od letošního září října připravenou první kolekci výstavy o perzekucích, na níž se bude obec spolupodílet. Na základě toho by od příštího roku obec dostávala finanční spoluúčast, bavili jsme se asi o 300 korunách ročně,“ uvedl starosta Kláštera Zdeněk Bartošek (Pro obnovu vesnice). První stálá expozice, která by na Zelené Hoře vznikla, by byla od podzimu v prvním patře levé části zámku.

„Provedli jsme vyhodnocení vstupních podmínek, zkusili jsme stanovit časový postup a odhad rozpočtu. A doporučujeme radnímu Pickovi, aby navrhl krajské radě, aby podpořila obec Klášter pořízením studie proveditelnosti. Doporučujeme, aby ji financoval kraj,“ řekl ředitel RRA Filip Uhlík.

RRA doporučila, aby se před tím, než kraj studii zadá, nechal zpracoval koncept libreta, tedy obsahu expozice, který je zatím nastavený jen ideově. Koncept by přišel odhadem na 100.000 až 150.000 korun. Libreto by mělo nastínit také to, jakému publiku by měly být expozice určené a další. Pomoci by s ním měl Zdeněk Hazdra, který do května vedl ÚSTR. Signatáři memoranda mají opět jednat příští čtvrtek.

Obec Klášter získala armádou zdevastovaný objekt v roce 1991, snahy francouzského investora padly. Od roku 2020 je areál pronajatý přes léto do konce září. Soukromý podnikatel tam láká na instalace k filmu Černí baroni.

Reklama

Související témata:

Doporučované