Hlavní obsah

Vesnicí roku Plzeňského kraje pro rok 2022 je Kařez na Rokycansku

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Vesnicí roku Plzeňského kraje pro rok 2022 je Kařez na Rokycansku. Soutěž se letos konala po dvouleté pauze vynucené pandemií koronaviru. V Plzeňském kraji se přihlásilo 14 obcí.

Článek

„Kařez na hranici Plzeňského a Středočeského kraje se zhruba 700 obyvateli získal od poroty prvenství, Zlatou stuhu a postup do celostátního kola za celkový vyvážený rozvoj,“ řekla mluvčí hejtmanství Eva Mertlová. V obci se dnes slavnostně vyhlašovaly výsledky.

„Je to velká radost, je to velká čest a je to pocta pro naši obec. Pro mě to znamená, že asi naše zastupitelstvo dělá práci dobře. Obec ale není o starostovi, je o lidech. A když jsou tady úžasní dobrovolníci ze všech spolků a organizací, kteří tomu pomáhají, základní a mateřská škola, tak to do sebe všechno krásně zapadne. A tím asi zřejmě jsme obec roku,“ řekl dlouholetý starosta Václav Krofta.

Kařez má podle poroty nadstandardní spolupráci s místními podnikateli a spolky. Hlavně sportovní spolky se aktivně zapojují do života v obci a jejich činnost přispívá k propojení všech generací. Vesnice rozvíjí své služby a infrastrukturu, pečuje o veřejné prostranství, o zeleň a vodní prvky a o areál základní a mateřské školy, ocenila porota. „Milion korun, který za vítězství v krajském kole získá, využije Kařez nejspíš na rekonstrukci technologie úpravy vody,“ řekl Krofta.

„Nejen, že jsme dnes vyhlašovali nejlepší vesnice Plzeňského kraje, ale zároveň se všichni mohli setkat a mluvit o problémech, které třeba i v malých obcích mají. Zatímco my vnímáme v Plzeňském kraji město Plzeň jako důležité ekonomické srdce kraje, tak právě malé obce jsou duší, která dává našemu kraji jeho ráz,“ řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Kromě hlavní ceny si odnesly ocenění i další vesnice. Modrou stuhu za společenský život dostala Raková, Bílou stuhu za činnost mládeže Tlučná. Zelenou stuhou za péči o zeleň ocenila porota Břasy za rekultivaci území po těžbě uhlí a průmyslové činnosti. Komise ocenila především nové centrum Ultramarinka, které vzniklo přeměnou zdevastovaného bývalého areálu továrny na barvivo na moderní park se sportovně-rekreačním vybavením. Křenovy si odnesly Cenu hejtmana, Cenu Rady Plzeňského kraje dostaly Kornatice. Diplom za moderní knihovnické a informační služby obdržely Kasejovice, diplom za vzorné vedení kroniky Všekary a diplom za rozvíjení lidové tradice Kozojedy. Místní spolkový život ocenila porota Cenou naděje pro živý venkov obec Příchovice. Cenu Spolku pro obnovu venkova Plzeňského kraje dostaly Křenovy. Újezd u Svatého Kříže si odnesl Fulínovu cenu za kvalitní květinovou výzdobu.

Za příkladné stavby v duchu programu programu obnovy venkova dostal Zlatou cihlu Liblín za obnovu hřbitovního kříže, Staré Sedliště za rekonstrukci bývalé radnice na dům s pečovatelskou službou a Němčovice za výstavbu nového hřbitova.

Soutěž Vesnice roku je v ČR každoročně vyhlašována od roku 1995. Letos se do ní přihlásilo 175 obcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované