Hlavní obsah

Běloruská umělkyně výšivkami bojuje za lidská práva ve své zemi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Masové protesty po prezidentských volbách v Bělorusku v roce 2020, jejich potlačování a věznění odpůrců Lukašenkova režimu či humanitární krizi na bělorusko-polských hranicích zachycuje výstava Běloruský folklor Rufiny Bazlovové.

Článek

Zájemci ji uvidí od 16. února do 14. dubna v galerii Artwall na nábřeží Kapitána Jaroše v Praze. Projekt se uskuteční ve spolupráci s organizaci Amnesty International Česká republika, která při vernisáži představí petici za okamžité propuštění Valjancina Stefanoviče, Uladzimira Labkoviče, Niny Labkovičové a Alese Bjaljackého, obránců lidských práv. Vernisáž se uskuteční 16. února v 18:00 ve Skautském institutu, sdělili dnes ČTK pořadatelé.

Stylizované obrazy Rufiny Bazlovové, které umělkyně začala vytvářet v létě 2020 v reakci na státní brutalitu, se začaly rychle šířit po internetu a stovky demonstrujících je vnímaly jako symboly odporu a demokratické revoluce v Bělorusku. Obrazy jsou vytvořené ve stylu tradiční výšivky červenou nití na světlém lněném pozadí. Bílá barva ve výšivce symbolizuje čistotu, světlo a svobodu, červená je symbolem života, krve, slunce a dobra. Vyšívání představovalo specifický kód zápisu informace o životě národa či o životě konkrétního člověka, který danou výšivku nosí.

Bazlovová na tuto tradici navazuje a vypráví příběhy o bezpráví a lidském utrpení a běloruském boji za svobodu. Umělkyně záměrně pracuje s lidovou uměleckou technikou tradičně spojovanou s ženskou prací, odkazuje tak na roli žen v odporu proti diktátorskému režimu.

„Zájem o dění v Bělorusku a podpora demokratické opozici nesmí polevit. Prostřednictvím výstavy ve veřejném prostoru chceme toto téma udržet živé,“ zdůrazňují kurátorky galerie Artwall Lenka Kukurová a Zuzana Štefková.

"Lidskoprávní krize v Bělorusku trvá už skoro rok a půl. Režim je čím dál represivnější, lidé zadržení jen proto, že uplatňovali své právo na pokojný protest, jsou odsuzováni k vysokým trestům. Naše společnost si začíná bohužel pomalu zvykat a nevidíme možnost změny v Bělorusku. Tato výstava a problémy, na které upozorňuje, může přispět k rozšíření informací o současném dění v Bělorusku a povzbudit lidi v České republice, aby požadovali po vládě a politické reprezentaci aktivní kroky, uvádí k výstavě Jevgenija Bernsteinová za Amnesty International.

Rufina Bazlovová je běloruská ilustrátorka, umělkyně a scénografka žijící dlouhodobě v České republice. Vystudovala ilustraci na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara plzeňské univerzity a scénografii na Katedře alternativního divadla DAMU. Její série výšivek se stala symbolem běloruské revoluce a následně byla vystavena v USA, Německu, Polsku, Nizozemsku, Francii, Švédsku, Kanadě, Litvě a Ukrajině.

Reklama

Doporučované