Hlavní obsah

Děti si v Národním technickém muzeu vyzkouší, jak funguje rádio a vyrábí se tuha

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jak se vyrábí tuha, kam sahá historie tužky či jak fungují elektrický zvonek nebo telefon, se mohou dozvědět návštěvníci Národního technického muzea (NTM) v Praze během nacházejících adventních prosincových sobot.

Článek

Program je zaměřený na děti starší osmi let. Dospělí se mohou zúčastnit komentované prohlídky muzea s průvodcem. Pro skupiny bude možné natočit vánoční pozdrav z expozice televizního studia, sdělil ČTK mluvčí muzea Jan Duda.

Na sobotu 3. prosince muzeum připravilo akci nazvanou Hardtmuth: Od uhlu k tužkařskému impériu, kde se děti seznámí s výrobou tuhy, vlastnostmi grafitu či historií tužky. Vyzkoušet si mohou i některé výtvarné techniky. Program bude v prostředí výstavy, která vypráví příběh rakouského architekta, vynálezce a podnikatele Josepha Hardtmutha a firmy, kterou v roce 1790 ve Vídni založil. O 12 let později si podnik nechal patentovat recept na výrobu tuhy do tužek. V polovině 19. století se firma přestěhovala do Českých Budějovic.

Při komentovaných prohlídkách s průvodcem se návštěvníci budou moci seznámit i s historií muzea, jeho budovy a sbírek a poznají některé z nejcennějších muzejních exponátů. Pro děti od deseti do 18 let je pak vhodná technická hra, která je naplánována na 10. prosince. Zaměřená bude na objevování jednoduchých principů u technických zařízení, jako jsou telefon, rádio krystalka nebo elektrický zvonek. Děti budou ve skupinách procházet připravená stanoviště umístěná v různých expozicích muzea, kde budou připraveny úkoly, otázky. Děti budou sbírat body a vyzkouší si vysílání za pomoci morseovky.

Z muzea bude také možné natočit vánoční přání z televizního studia se skupinou přátel či rodinou. Lektoři v muzeu přiblíží návštěvníkům práci moderátora a seznámí je s televizní technikou. Program přizpůsobí přání účastníků, vlastní nápady jsou tedy vítány. Po zpracování pracovníci muzea zašlou výsledné video, které tak může být vánočním pozdravem. Cena bude 1200 korun k ceně vstupného.

Národní technické muzeum v Praze se specializuje na muzejní sbírky technického charakteru a založeno bylo v roce 1908.

Reklama

Doporučované