Hlavní obsah

Dnešní koncert České filharmonie v Rudolfinu povede šéfdirigent Semjon Byčkov

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na dnešním koncertu České filharmonie (ČF) s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem zazní díla Miloslava Kabeláče, Viktora Ullmanna a Johannesa Brahmse. Koncerty se stejným programem se konají také 18. a 19. února.

Článek

Vypravěčem v Ullmannově melodramu Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Filka, který autor zkomponoval v terezínském ghettu na motivy stejnojmenné poemy Rainera Marii Rilkeho, bude slavný německý basbarytonista Thomas Quasthoff.

V jejich první polovině zazní Kabeláčovo Mysterium času, jehož popularita mezi světovými orchestry v posledních letech roste, a málo uváděný orchestrální melodram Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka. V druhé polovině koncertů zahraje ČF První symfonii Johannesa Brahmse.

„Brahmsova Symfonie č. 1 je dílo, v němž jsem poprvé ve svém životě dirigoval skutečný orchestr. Hlásil jsem se na Leningradskou konzervatoř do třídy Ilji Musina. Díky zlatému diplomu z Glinkovy hudební školy jsem mohl být přijat bez zkoušky na sborové dirigování, což jsem nechtěl. Toužil jsem po dirigování orchestru, a to bez přijímaček nešlo. Kdybych v nich neuspěl, nastoupil bych okamžitě na vojnu,“ vzpomínal šéfdirigent a hudební ředitel ČF Byčkov, který jako sedmnáctiletý s ostatními uchazeči, jichž bylo na počátku 78, procházel jednotlivými koly, až se dostal do finále. „Vybral jsem si Brahmsovu První symfonii, protože pro mě byla důležitá. Než jsem vstoupil na pódium, abych poprvé dirigoval skutečný orchestr. Začal jsem a zjistil jsem, že slyším úplně všechno, a připadalo mi, že jsem se octnul tam, kam patřím,“ dodal.

Před Brahmsovou První symfonií zazní Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka, kterou Ullmann vytvořil v polovině roku 1944 v Terezíně. Poprvé byla provedena tamtéž koncem září a jen o tři týdny později byl její autor zavražděn v osvětimské plynové komoře.

Trojici koncertů ČF hrající ve velkém obsazení za řízení Byčkova orámují dva koncerty Českého spolku pro komorní hudbu. Již ve středu 16. února se představil Komorní orchestr České filharmonie s Jiřím Vodičkou ve skladbách několika autorů od Arcangela Corelliho až po Arva Pärta a v neděli 20. února vystoupí houslista Josef Špaček za doprovodu klavíristy Federica Colliho v dílech Sergeje Prokofjeva, Johanessa Brahmse a Fazila Saye.

Reklama

Související témata:

Doporučované