Hlavní obsah

Kometu Leonard v prosinci lidé na obloze možná spatří pouhým okem

Ilustrační foto.

Reklama

Pouhým okem možná lidé spatří na prosincové obloze kometu C/2021 A1 Leonard. První objevená kometa roku 2021 má být také letošní nejjasnější kometou.

Článek

„Kometa se Zemi nejvíce přiblíží 12. prosince, nejlepší podmínky pro pozorování však zřejmě nastanou od 3. do 6. prosince,“ řekl astronom Petr Horálek a informace o pozorování komety dnes také zveřejnil Martin Mašek na webu České astronomické společnosti (ČAS)

Podle Horálka, že je nyní těžké říci, jak bude kometa viditelná. „V tuto chvíli je ještě kometa pod hranicí viditelnosti pouhýma očima. Ale očekává se, že lepší viditelnost by se měla projevit kolem 6. prosince,“ uvedl. „Mezi 6. a 12. prosincem by měla být už tak jasná, že, pokud tedy bude opravdu nad hranicí viditelnosti očima, by měla být viditelná mimo města,“ doplnil. Upozornil, že kometu lidé spatří jen časně ráno. „A bude to čím dál horší, čím blíže to bude k datu 12. prosince. Bude vidět někdy mezi čtvrtou a šestou ráno nad východním obzorem. Každý den bude níž a níž u obzoru,“ dodal.

Nyní mohou lidé kometu spatřit pomocí malých dalekohledů. Martin Mašek na webu České astronomické společnosti však upozornil, že pozorování ruší Měsíc v úplňku. Dobrá viditelnost nastává po třetí hodině ranní.

Podle Maška by hranici 6. hvězdné viditelnosti mohla kometa překročit v prvních prosincových dnech. V takovém případě by ji lidé, z míst bez světelného znečištění, mohli spatřit pouhým okem. Měsíc v tu dobu bude navíc v novu. Později se kometa dostane do souhvězdí Pastýře, 6. prosince projde nad jasnou hvězdou Arcturus a 8. prosince přejde do souhvězdí Hada.

Kometu C/2021 A1 (Leonard) objevil Gregory Leonard letos 3. ledna na observatoři Mount Lemmon v Arizoně. Zatímco v době objevu se nacházela 737,5 milionu kilometrů od Země, 12. prosince se přiblíží 34,9 milionu kilometrů. Podle astronomů kometa v dávné minulosti pravděpodobně absolvovala již jeden oblet kolem Slunce.

Martin Mašek působí jako operátor robotických dalekohledů FRAM Fyzikálního ústavu AV ČR, které jsou umístěny na observatořích Pierra Augera v Argentině a CTA v Chile a La Palmě.

Reklama

Související témata:

Doporučované