Hlavní obsah

Praha 3 zřídí jednotku sboru dobrovolných hasičů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Prahy 3 zřídí jednotku sboru dobrovolných hasičů. Rozhodli o tom zastupitelé městské části. Nyní v třetí městské části fungují dva sbory dobrovolných hasičů, které by se měly zapojit do fungování nové jednotky.

Článek

Postup kritizovali někteří opoziční zastupitelé, podle kterých vedení radnice dostatečně nejednalo s oběma sbory, které v Praze 3 působí.

Sbory dobrovolných hasičů jsou občanskými sdruženími, která se zaměřují zejména na volnočasové aktivity nebo vzdělávací akce. Jednotky již oficiálně zřizují obce nebo městské části a mohou v případě potřeby spolupracovat při výjezdech s profesionálními požárníky.

Podle starosty Jiřího Ptáčka (TOP 09) bude zatím nová jednotka fungovat jako nezařazená a co nejrychleji se začne účastnit výjezdů a další činnosti. „Byl bych rád, abychom do léta měli jednotku konsolidovanou tak, aby byla schopná se zařadit jako jednotka po boku hasičského sboru,“ řekl.

Ředitelem jednotky se stane starosta Sboru dobrovolných hasičů Praha - Žižkov Tomáš Horský, který je profesionálním hasičem a podle Ptáčka má vynikající kvalifikaci. Kromě toho existuje také Sbor dobrovolných hasičů Praha 3, jeho členové se budou moci do činnosti jednotky také zapojit, stejně jako kterýkoliv jiný zájemce.

Opoziční zastupitel Tomáš Kalivoda (ODS) kritizoval, že starosta podle něj do jednání nezapojil zástupce Sboru dobrovolných hasičů Praha 3, a požadoval odložení bodu. Navržená podoba podle něj favorizovala pouze jeden ze sborů. „Ani nevíte, co může ten druhý sbor nabídnout, a ve finále to může být ku prospěchu věci,“ uvedl. „Byl jsem v kontaktu samozřejmě s oběma sbory,“ reagoval starosta a dodal, že o zřízení jednotky se mluví delší dobu a není důvod ho dále odkládat.

Dobrovolní hasiči zasahují nejen při hašení požárů, ale rovněž třeba při povodních, kdy pomáhají s evakuací obyvatel, čerpáním vody nebo odstraňováním škod. V Praze je podle dřívějších informací 24 jednotek dobrovolných hasičů, které jsou určeny pro zásahy na celém území města. Dalších 14 jednotek je vyčleněno pouze pro danou městskou část. Jednotky zřizuje obec a jsou závislé na jejím rozpočtu. Obec vlastní i veškeré vybavení. V čele je velitel zodpovědný starostovi. V Praze působí přes 2500 dobrovolných hasičů.

Reklama

Související témata:

Doporučované