Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči před povinným očkováním: „Jednoznačně nesouhlasíme“

Foto: Profimedia.cz

Povinné očkování se týká i dobrovolných hasičů, kteří například pomáhají s dohašováním lesních požárů.

Reklama

aktualizováno •

Povinné očkování se podle vyhlášky ministerstva nakonec týká všech jednotek sboru dobrovolných hasičů. Sdružení dobrovolných hasičů to kritizuje a s nadějí vyhlíží příští ministry zdravotnictví a vnitra.

Článek

Podporujeme očkování proti covidu-19, ale pro dobrovolné hasiče by nemělo být povinné, uvedlo dnes ve svém prohlášení Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

„Vedení Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska podporuje očkování jako jeden ze základních prostředků pro zvládnutí pandemie covidu-19. Jsme příznivci motivační kampaně, doporučení i osobních pozitivních příkladů. Vyslovujeme však jednoznačný nesouhlas se zněním vyhlášky,“ píše se v prohlášení podepsaném starostkou sdružení Monikou Němečkovou.

Jedná se o vyhlášku o očkování, kterou vydalo Ministerstvo zdravotnictví 7. prosince 2021. Vyhláška ukládá povinnost očkování proti covidu-19 některým skupinám obyvatel, mezi jinými právě dobrovolným hasičům.

„Dobrovolnictví není povinnost. My, dobrovolní hasiči, členové a členky SH ČMS ho ale považujeme za poslání, službu občanům této země. Nejsme zaměstnanci státu a nepovažujeme za rozumné, abychom byli stavěni do situace, kdy pomoc se záchranou zdraví, života a majetku spoluobčanů poskytnout nejen chceme, ale i ze zákona musíme a zároveň dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví v některých případech vlastně nesmíme,“ stojí v prohlášení.

My jsme dobrovolná organizace, u nás to lidé dělají zadarmo, bez nároku na finanční odměnu. Stejně tak jednotky sborů dobrovolných hasičů, ti lidé to nedělají za peníze. Můžete to nařídit zdravotní sestře. Nebo si může škola přát, aby se naočkoval učitel, ale ani tam to nedělají. A nutit někoho, kdo dělá dobrovolnou činnost?
Irena Špačková, mluvčí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska

Ve vyhlášce se skutečně píše, že ‚se provede očkování‘ členů jednotek sboru dobrovolných hasičů, zdravotníků nebo třeba vojáků a členů aktivních záloh. Zatímco u zdravotníků a vojáků je situace poměrně přehledná, s dobrovolnými hasiči je to složitější.

Pozor na rozdíl

Sdružení dobrovolných hasičů je občanské sdružení dobrovolných hasičů, které pořádá bály či se stará o dětské soutěže.

U požárů ale zasahují jednotky sboru dobrovolných hasičů, jejich zřizovatelem jsou ze zákona o požární ochraně obce či městské části.

Sdružení dobrovolných hasičů nemá na jejich výjezdovou činnost vliv. Člen jednotky sboru dobrovolných hasičů nemusí být členem Sdružení dobrovolných hasičů a naopak. V obci může fungovat družení dobrovolných hasičů, přitom obec nemusí mít povinnost zřídit jednotku sboru dobrovolných hasičů . Nebo naopak, obec jednotku zřídí, aniž by v obci fungovalo Sdružení dobrovolných hasičů.

Ministr vnitra Jan Hamáček a generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček ještě 29. listopadu na tiskové konferenci tvrdili, že se povinné očkování bude týkat pouze JPO (jednotek požární ochrany) II a JPO III.

„U nás nakonec i po dohodě s panem ministrem (Hamáčkem) převážil názor, že bychom určitě trvali na očkování členů jednotek JPO II a JPO III, to znamená ty, které vyjíždějí do pěti minut a ty, které vyjíždějí do desíti minut, protože mají regionální působnost,“ řekl tehdy Vlček.

JPO I jsou profesionální hasiči. JPO II jsou dobrovolní hasiči, kteří ale drží pravidelné služby. JPO III už služby nedrží a stačí jim vyrazit do deseti minut. JPO IV jsou podnikoví hasiči a JPO V opět dobrovolní hasiči, kteří nemusí držet služby, pouze v menších obcích. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví se nakonec týká úplně všech, tedy i lidí, kteří dobrovolně a nezištně pomáhají, když je to zrovna potřeba a jsou schopni vyrazit na místo činu.

Jednotky sboru dobrovolných hasičů si zřizují jednotlivé obce, a to dokonce povinně. Členové těchto jednotek jsou potom často zároveň členy buď Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska nebo České hasičské jednoty či Moravské hasičské jednoty. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska má asi 360 tisíc členů, v jednotkách sboru dobrovolných hasičů jich je podle výroční zprávy přibližně 69 tisíc. Jen menší část z nich nemá vakcínu proti covidu-19.

„My jsme dobrovolná organizace, u nás to lidé dělají zadarmo, bez nároku na finanční odměnu. Stejně tak jednotky sborů dobrovolných hasičů, ti lidé to nedělají za peníze. Můžete to nařídit zdravotní sestře. Nebo si může škola přát, aby se naočkoval učitel, ale ani tam to nedělají. A nutit někoho, kdo dělá dobrovolnou činnost…,“ říká Irena Špačková, mluvčí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Anketa

Má se povinné očkování vztahovat i na dobrovolné hasiče?
Ano
10,1 %
Ne
89,9 %
Celkem hlasovalo 9695 čtenářů.

Otázkou je, na koho vlastně dopadnou problémy s povinným očkováním dobrovolných hasičů. Povinnost zřizovat jednotky dobrovolných hasičů totiž mají všechny obce v České republice. K vyhlášce o očkování ale není žádný prováděcí protokol. Na dobrovolné hasiče jsou odkázané především menší obce v těžko přístupných oblastech.

„Mluvím s velitelem našich hasičů několikrát do týdne a žádný problém jsem nezaznamenal. Myslím, že všichni naši hasiči jsou naočkovaní,“ říká starosta Žacléře, menšího města v podhůří Krkonoš.

Sdružení hasičů se podle mluvčí na tvorbě vyhlášky nijak nepodílelo, respektive jeho představitele nikdo z ministerstva neoslovil. Sdružení v úterý zveřejnilo své stanovisko na internetu, další aktivity v tomto směru v nejbližší době nechystá.

„Určitě se ale budeme snažit o nějaká jednání. Uvidíme, kdo bude novým ministrem vnitra, kdo bude novým ministrem zdravotnictví,“ dodává Špačková.

Aktualizace: V textu jsme upřesnili pojmy jednotka sboru dobrovolných hasičů a Sdružení dobrovolných hasičů a také upravili specifikaci jednotlivých JPO.

Reklama

Doporučované