Hlavní obsah

Praha při integraci cizinců podpoří komunitní aktivity či vzdělávání

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát chce v následujících letech při integraci cizinců zlepšit spolupráci s radnicemi a neziskovými organizacemi, podpořit komunitní aktivity nebo vzdělávání cizinců a dostupnost aktivit.

Článek

Hodlá také zvýšit povědomí většinové společnosti o cizincích. Vyplývá to z koncepce integrace cizinců na roky 2022 až 2027, kterou v noci schválili pražští zastupitelé. V Praze žilo loni 223 308 cizinců. Město na jejich integraci ročně vydává okolo čtyř milionů korun.

„Hlavním krédem je, že Praha má být městem, které spojuje, které si váží svých obyvatel, a to těch, kteří se zde narodili, a také těch, kteří si ji vybrali jako domov,“ řekla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Dokument město podle ní připravovalo ve spolupráci s Integračním centrem a další více než padesátkou organizací.

Dokument je primárně zaměřen na cizince ze třetích zemí, kterých je v metropoli nejvíce. „Ovšem mezi cílové skupiny integrace zahrnuje i občany ze zemí EU a držitele azylu či jiné formy mezinárodní ochrany,“ píše se v dokumentu.

V koncepci je uvedeno pět oblastí, na které se chce magistrát zaměřit. Jsou jimi institucionální zázemí a infrastruktura, mnohostranná spolupráce, služby pro cizince, vzdělávání a soužití. V prvé z oblastí se má zlepšit spolupráce magistrátu, radnic a organizací pracujících s cizinci.

Město chce rovněž podporovat širší dostupnost služeb a aktivit pro cizince, tedy odstranit bariéry integrace nejen u poskytovatelů služeb, ale také u aktivit a akcí magistrátu a radnic. Podpory se dočkají kulturní, vzdělávací nebo volnočasové akce. Zaměřit se plánuje magistrát na vzdělávání dětí, mladistvých i dospělých cizinců, a to jak v jazyce, tak sociokulturních dovednostech.

V loňském roce žilo v Praze 223 308 cizinců, což je meziročně o téměř 11 000 více. Většinu tvoří lidé s trvalým pobytem, kterých je 115 073. Nejpočetnější skupinou jsou Ukrajinci, kteří tvoří 26 procent cizinců. Druhá nejpočetnější skupina jsou Slováci s 15 procenty.

Reklama

Doporučované