Hlavní obsah

Pražský Litovicko-Šárecký potok poteče u obory Hvězda opět po povrchu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Magistrát se rozhodl odstranit potrubí, do kterého byl v minulosti pražský Litovicko-Šárecký potok svedený. Nyní vypíše zakázku na firmu, která potrubí vybourá a potok upraví.

Článek

Náklady budou zhruba 23,7 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Otevření koryta bude poslední fází revitalizace potoka ve zmíněném území.

Úprava se týká zhruba 170 metrů dlouhého úseku potoka v Ruzyni nad oborou Hvězda, kde byl tzv. zatrubněn v 60. letech minulého století při výstavbě koupaliště Džbán. „Zaklenutí potoka degradovalo Litovicko-Šárecký potok v tomto úseku na stoku pro převádění vody. Veškeré ekologické a biologické funkce jsou eliminovány,“ píše se v dokumentu.

Zmíněné betonové zaklenutí potoka bude vybouráno a břehy budou zpevněny tzv. balvanitou rovnaninou a kamennými nábřežními zdmi. Dno potoka bude přírodní s příčnými kamennými prahy. Po rekonstrukci se zlepší protipovodňová ochrana, kdy bude koryto připraveno na dvacetiletou vodu. Do potoka se rovněž vrátí živočichové a rostliny. „Zvýší se i samočisticí schopnost vody, což je důležité i s ohledem na kvalitu vody v koupališti Džbán,“ píše se v dokumentu.

Maximální výše nákladů na opravy je předběžně odhadována na 23,7 milionu korun. Přesná částka bude zřejmá až z výsledku veřejného řízení. Tendr bude vypsán letos v dubnu a práce by měly skončit ještě letos.

Reklama

Doporučované