Hlavní obsah

Silničáři v Praze opraví povrch vozovky Hlávkova mostu ve směru z Holešovic

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Silničáři pražské Technické správy komunikací (TSK) se po zimní přestávce vrací na Hlávkův most a opraví povrch vozovky ve směru z Holešovic do centra města. Práce začnou dnes a jsou naplánovány do poloviny letošního května.

Článek

Průjezd po mostě bude zajištěn ve dvou pruzích, kdy jeden z nich vždy povede po tramvajových kolejích. Vyplývá to z magistrátních internetových stránek opravujeme.to. Silničáři loni opravili povrch vozovky ve směru z centra. Hlávkův most čeká v budoucnu kompletní oprava.

Silničáři kompletně rozeberou dlažbu, vyrovnají nerovnosti ve spodní vrstvě a na místo vrátí původní žulové kostky. Vyměněné budou také kanalizační vpusti. TSK loni uvedla, že proti výměně dlažebních kostek za asfaltový povrch se postavili památkáři, navíc by práce byly technicky složitější.

Opravy se uskuteční po částech. V prvních dvou fázích, které postupně potrvají do 18. dubna, bude dočasně zrušena tramvajová zastávka Štvanice. Zastávkou totiž povede jízdní pruh, který bude veden po kolejích. Při pracích naplánovaných od 19. dubna bude zastávka opět v provozu.

V budoucnu čeká most kompletní oprava. Začít by mohla podle lednového vyjádření náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) v letech 2024 či 2025. Hlavní město zahájilo projekční práce pro získání nutných povolení. Při rekonstrukci nebude most nikdy kompletně uzavřen.

Památkově chráněný Hlávkův most složený z několika částí je 13. mostem od jihu Prahy a slouží pro silniční a tramvajovou dopravu. Železobetonový most se stavěl ve dvou etapách v rozmezí let 1909 až 1912 a byl otevřen 6. února 1912. O další části se most rozšířil v letech 1958 až 1962. Od svého vzniku nebyl přejmenován. Denně po něm přejede skoro 70 000 aut.

Reklama

Doporučované