Hlavní obsah

Stavba parkovacího domu na Opatově vyjde hlavní město na 659,9 milionu korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Stavba záchytného P+R parkovacího domu u stanice metra C Opatov v Chilské ulici vyjde hlavní město na 659,9 milionu korun.

Článek

Dům bude mít kapacitu 495 míst a na jeho střeše bude park. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Parkovací dům pro město postaví sdružení firem BAK stavební společnost, Metrostav DIZ a Geosan Group. Radní dnes rovněž schválili vypsání zakázky na výběr technického dozoru pro stavbu parkovacího domu na Dědině v Praze 6.

Čtyřpodlažní parkovací dům má zajistit dojíždějícím řidičům návaznost na metro a autobusy. Součástí stavby je také střešní park, zaujímající plochu bývalého izolačního valu. Park má sloužit také seniorům z blízkého domova důchodců, a bude tak koncipován bezbariérově s pomocí ramp. Budou v něm i cvičební prvky.

Dodavatele vybíralo vedení města dvakrát. Nejprve tak učinilo minulé vedení města loni v říjnu. Proti rozhodnutí se však odvolal jeden z účastníků tendru. Magistrát následně výběr zrušil a provedl hodnocení nabídek znovu. V něm opět uspěly výše zmíněné firmy sdružené ve sdružení P+R Opatov.

Praha v roce 2021 dokončila na Černém Mostě stavbu P+R parkovacího domu pro 886 aut zhruba za půl miliardy korun. Loni zahájila stavbu dalšího u stanice metra B Nové Butovice, který má nabídnout 400 stání a vyjít na 293 milionů korun. Další dům magistrát plánuje například na Zličíně. P+R parkoviště jsou určena především pro dojíždějící Středočechy a mají ulevit dopravě v metropoli tím, že řidiči zanechají auto na kraji města a pokračují MHD.

Vedení města dnes rovněž rozhodlo o vypsání tendru na technický dozor parkovacího domu na Dědině. Předpokládaná hodnota zakázky je necelé dva miliony korun bez DPH. Magistrát již letos v únoru vypsal také tendr na stavební firmu. Vybudování domu vyjde asi na 240 milionů korun a dům pro 290 aut má sloužit místním obyvatelům jako náhrada za parkovací místa, která ubydou kvůli výstavbě trati z Divoké Šárky na Dědinu.

Reklama

Doporučované