Hlavní obsah

Více než 100 druhů piv od 9. do 10. června v Praze nabídne Festival minipivovarů

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ochutnávku více než 100 druhů piv nabídne letos 11. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. V prostorách Střelecké cesty pod Královským letohrádkem se zájemcům otevře v pátek 9. června a potrvá do soboty 10. června.

Článek

Na festivalu se představí 51 minipivovarů z Čech a Moravy a dva z Maďarska. Zástupci Českomoravského svazu minipivovarů, který je organizátorem akce, o tom dnes informovali na tiskové konferenci.

Každý z pivovarů k ochutnávce nabídne svá dvě nejlepší piva, 100 druhů piv zastoupí 33 pivních stylů. Návštěvníci si rozdělí více než 5000 litrů tohoto chmelového nápoje, řekl dnes ředitel Festivalu minipivovarů na Pražském hradě Jan Šuráň. Pozvánku podle něj dostal i prezident Petr Pavel.

„Jsou to právě minipivovary, které vnášejí na náš pivní trh pestrost, inovace a nové pivní styly. V poslední době jsou to především populární druhy NEIPA, silný barell aged beer či různě ochucená kyselá piva, jako je například exotikou vonící jihoamerická ovocná Catarina sour. I přesto nás ale těší, že se minipivovary stále více obrací k druhu českého piva, ležáku, který naše pivo ve světě tak proslavil,“ uvedl Šuráň.

Vstupenka na festival stojí 650 korun, kapacita je však omezená, akce se může každý den zúčastnit 1200 lidí. Lístky budou k dispozici i na místě. V ceně je zahrnut katalog pivovarů, degustační sklenice a neomezená ochutnávka. V pátek 9. června bude festival otevřený od 14:00 do 20:00 a v sobotu 10. června mezi 12:00 a 20:00, řekli organizátoři.

Český svaz minipivovarů podle Šuráně v současné době sdružuje 507 minipivovarů. Dříve do něj mohl vstoupit minipivovar, který ročně vyrobil do 10 000 hektolitrů piva. Letos v březnu ale valná hromada svazu minipivovarů schválila strop 30 000 hektolitrů, uvedl dnes prezident Michal Voldřich. Aktuálně se podle něj usiluje o zapsání české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

„V únoru letošního roku podal Český svaz pivovarů a sladoven žádost o zapsaní pivní kultury v Jihočeském kraji na krajský seznam nemateriálního kulturního dědictví a jsme velmi rádi, že rada kraje návrhu v květnu vyhověla. O několik dní později se obdobný úspěch konal i v Plzeňském kraji, kde byla přihláška podána již minulý rok,“ dodal Voldřich. Pivo je podle něj sociální pojivo a nositel dobrého jména České republiky.

Kritizoval také návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) u točeného piva o 11 procentních bodů na 21 procent, který je součástí vládního konsolidačního balíčku. „Vůbec nechápeme, jak přišla vláda na to, že se zvýšením DPH na čepované pivo zvýší výběr o 1,5 miliardy Kč. Nám to tak nevychází a do teď nám to nebylo vysvětleno,“ uvedl. Je zároveň nespravedlivé, že tiché víno nepodléhá spotřební dani, doplnil. Svaz naopak podporuje návrh na zálohování plechovek a PET lahví, v následujících letech se pak minipivovary plánují soustředit na udržitelnost, uvedl Voldřich.

Reklama

Doporučované