Hlavní obsah

Adopcí píšťal mohou lidé nově přispět na opravu vzácných varhan v Lysé nad Labem

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na opravu vzácných varhan v barokním kostele Narození sv. Jana Křtitele v Lysé nad Labem budou moci lidé přispět adopcí píšťal.

Článek

Příspěvek na jednu píšťalu bude od 1000 do 10 000 korun. Sdružení Kotva Lysá nad Labem, které generální opravu varhan před několika lety iniciovalo, se doposud podařilo vybrat ve sbírce zhruba půl milionu korun. Od roku 2020 opravují památkově chráněné varhany postupně v dílně Varhanářství Vorlíček v Domažlicích. Celková oprava je odhadnuta zhruba na 6,5 milionu korun, řekl ČTK varhaník a jednatel sdružení Jan Mikušek.

Varhany sestavil v roce 1856 varhanář Josef Prediger, od té doby se zachovaly téměř v původním stavu. „Každé mechanické varhany potřebují zhruba po 100 letech větší opravu, protože materiál má určitou životnost, tady žádná podobná oprava nebyla. Predigerových varhan je v Česku několik, ale tyhle jsou z dochovaných největší,“ řekl Mikušek. Varhany by podle něj bez generální opravy další roky nevydržely. Největší část škody způsobil červotoč, který poškodil zejména vzdušnice, píšťaly a část traktury. Některé části se v dílně namáčí do speciálního roztoku na bázi pryskyřice, který poškozené části lepí a zpevňuje.

Ve varhanářské dílně nástroj opravují, zatím opravili takzvanou vzdušnici a dva kompletní rejstříky. „Kromě celkového poškození červotočem jsou problémy i na skrytých místech, nástroj se musí postupně zcela rozebrat,“ řekl Mikušek. Rekonstrukce je rozdělena do dílčích kroků podle množství peněz, které se povede nasbírat. „Momentálně je v opravě pozitiv, až budou další peníze, opraví se pedál a pak hlavní stroj,“ doplnil.

K opravám formou adopce píšťal už přistoupili i na dalších místech. Lyské varhany mají v přední části 134 píšťal, které jsou jen na ozdobu a nehrají, jsou mezi nimi i píšťaly z roku 1776. „Hrajících píšťal je 1130, celkem je to 836 tónů. Adoptovat se bude po tónech, protože některé rejstříky jsou takzvaně složené, kdy na jedné klávese místo jedné píšťaly hraje třeba až pět píšťal současně. Ty se budou adoptovat jako celek,“ doplnil Mikušek. Dvoumanuálové varhany jsou umístěny v barokní skříni původních Sträusselových varhan z roku 1774 a mají 20 rejstříků.

Na opravy doposud padlo zhruba půl milionu korun. Kromě příspěvků na transparentní účet mohou lidé přispívat na benefičních koncertech. Například výtěžek z lyské Rybovy České mše vánoční je už několik let určen na varhany, pomáhá i výtěžek z festivalu vážné hudby Lissa Classica. Město na varhany přispělo částkou 200 000 korun. „Každý rok posíláme žádost na ministerstvo kultury, ale tam se zatím uspět nepodařilo,“ řekl Mikušek.

Sdružení Kotva v pátek u příležitosti Noci kostelů představí možnost adopce píšťal a dokument o opravě varhan. Kostel Narození sv. Jana Křtitele bude otevřen od 18:00 do 22:30. Průběh a plán oprav zveřejňuje sdružení také na webu. Vlastní web, který přehrává zvuky píšťal, má rovněž adopce, bude možná od pátku.

Reklama

Doporučované