Hlavní obsah

Beroun chce zlepšit výhled z rozhledny na vrchu Děd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Beroun chce zlepšit výhled z rozhledny na vrchu Děd. V souvislosti s plánovanou opravou uvažuje o stavbě konstrukce, která by turistům umožnila výstup do větší výšky, informovala dnes ČTK mluvčí města Jitka Soukupová.

Článek

Rozhledna vybudovaná před 130 lety je kvůli špatnému stavu uzavřena.

Město si dalo ke stavu rozhledny zpracovat technický posudek, který je před dokončením. Z dosavadních průzkumů vyplynulo, že věž a část schodiště jsou založeny na skále, objekt je tedy poměrně stabilní. Ve špatném stavu jsou však především schodiště. Vnější dělníci již v minulosti opravovali, ale neudělali odvod dešťové vody a kvůli zatékání pokračovala jeho destrukce.

Závady jsou i na vnitřním točitém schodišti, ty si ale vyžádají menší zásah. Plechovou nástavbu nad schodištěm bude nutné kompletně demontovat a nahradit novou. Ve špatném stavu je také cimbuří. Desítky let do něj zatékalo a zdivo rozhledny se kvůli tomu odshora postupně narušuje.

Město bude řešit, jak rozhlednu na Dědu zachránit. Základní tvar objektu chce v co největší míře zachovat. Zároveň s architekty projedná stavbu doplňkové konstrukce, která by návštěvníkům umožnila výstup do větší výšky, aby měli lepší výhled do krajiny. Nyní ho znemožňují vzrostlé stromy. S ohledem na technický stav věže by šlo o větší investici, kterou musejí schválit zastupitelé.

Vrchol Děd byl v 19. století častým cílem sokolských výletů a vlasteneckých poutí. Základní kámen stavby byl slavnostně položen 1. května 1893 a ještě téhož roku 17. září se rozhledna otevřela. Vybudoval ji Klub českých turistů (KČT) za tři tisíce zlatých. Později ji vlastnil národní podnik Turista a ČSTV. Při restitucích v 90. letech minulého století ji chtěl opět získat KČT, ale ukázalo se, že není zanesena v pozemkové knize a nemá žádného majitele. Podle zákonů tak připadla státu a v roce 2013 ji získalo město.

Beroun má ještě další rozhlednou. Na Městské hoře nedaleko centra stojí od roku 1936 betonová vyhlídka, která nabízí pohled na město. V její blízkosti mohou turisté navštívit výběh pro medvědy z oblíbeného večerníčku Méďové režiséra Václava Chaloupky. Z původní trojice zbyl jen Kuba, jeho sourozenci Vojta a Matěj již uhynuli.

Reklama

Doporučované