Hlavní obsah

Český Brod chce příští rok začít stavět novou MŠ za více než 121 mil. korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Českém Brodě na Kolínsku by příští rok mohli začít stavět novou mateřskou školu. Bude mít pět tříd pro 132 dětí. Má nahradit montovanou budovu současné školky z roku 1976 v Kollárově ulici, která je ve špatném stavu.

Článek

Náklady na stavbu jsou přes 121 milionů korun. Dotace, o kterou bude město žádat, by měla pokrýt zhruba polovinu. ČTK to řekl nový starosta města Tomáš Klinecký (Lepší Brod).

„Pokud bychom se žádostí o dotaci uspěli, rádi bychom začali stavět co nejdříve, tedy ideálně již příští rok,“ řekl starosta. Počet dětí ve školce se zvýší o 36. Český Brod chce o dotaci žádat z evropského programu IROP. „Budeme zkoušet podat žádost též do Operačního programu Životní prostředí, školka by měla být jako pasivní dům, kde by měl být znám výsledek zhruba do konce tohoto roku,“ doplnil starosta.

Ve čtyřech třídách má být po 24 dětech, v jedné 12 dětí. Školku budou tvořit tři dvoupodlažní budovy propojené společným proskleným atriem. Město počítá s velkou zahradou s dětskými hřišti rozdělenou do několika částí.

Další nová školka by měla v budoucnu vzniknout na takzvaném Liblickém předměstí, kde developerská společnost připravuje výstavbu zhruba 1000 nových bytů v areálu bývalého cukrovaru. Město chce rozšířit i mateřskou školu v areálu střední školy v Liblicích, jehož součástí je i mateřská a základní škola. „Od ledna jsme zřizovateli areálu a momentálně jednáme i o převodu majetku školy od kraje. Pokud se to podaří, začneme řešit mateřskou školu,“ řekl Klinecký.

V Českém Brodě žije přes 7000 lidí. Podle demografické studie, kterou si nechalo město zpracovat, by se mohl jejich počet do roku 2030 zvýšit o 2000 až 3000.

Reklama

Doporučované