Hlavní obsah

Klub českých turistů rozšíří možnosti pro pěší výlety kolem vysílače Cukrák

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Klub českých turistů (KČT) příští rok rozšíří možnosti pro pěší výlety kolem vysílače Cukrák nedaleko Prahy. Nově k němu povede trasa z pražské Zbraslavi.

Článek

Vzhledem k tomu, že vysílač není veřejnosti běžně přístupný, nebývá častým cílem výletníků. Jeho štíhlá věž je však dominantou, která turistům v této oblasti usnadňuje orientaci v terénu. Cukrák je v provozu již 60 let, vysílat začal 26. listopadu 1961 na prvním kanále.

„Vysílač je dobře vidět z dálky, takže se podle něj dá dobře orientovat v mapách. Na to je Cukrák hodně dobrá věc, protože je vidět téměř z každého kopce v okolí,“ řekl ČTK Jan Linhart z KČT.

Z Cukráku jsou za hezkého počasí vidět Říp, Milešovka či Krkonoše. Samotný vysílač ale podle Linharta velkým lákadlem pro výletníky není, protože se na něj nedostanou. Přesto k němu klub na jaře vyznačí novou trasu z náměstí ve Zbraslavi přes Baně. Dosud se lze k Cukráku dostat po žluté značce od vlakové stanice v Černošicích, kolem vede i cyklotrasa a naučná stezka a přímo u vysílače je turistický rozcestník. Po rozšíření tras vznikne v okolí Cukráku turistický okruh.

Stavba vysílače začala v roce 1959, hlavním důvodem bylo zajistit lepší televizní signál ve střední Čechách, které do té doby pokrývalo jen vysílání z pražského Petřína. „Hlavním kritériem pro výběr lokality přitom byly dva základní požadavky – zajistit spojení s televizním studiem Kavčí hory a vysílačem na Strahově,“ uvedla Petra Kaděrová z Českých Radiokomunikací.

Vysílání začalo v listopadu 1961 a zasahovalo na území o rozloze 12 000 kilometrů čtverečních. Pokrývalo nejen Středočeský kraj, ale i část Českobudějovicka, Plzeňska, Ústecka, Liberecka, Hradecka a Jihlavska. Důležitým mezníkem v technickém vývoji Cukráku byl rok 1974, kdy dělníci za pomoci vrtulníku nasadili na věž vysílače nový laminátový nástavec zpevněný výztuhami. Ocelová věž byla podle Kaděrové původně vysoká 189,7 metru a po přestavbě byla její výška přes 193 metrů.

Po roce 1989 se začal vysílač využívat i pro komunikační zařízení jak telekomunikačních operátorů, tak třeba složek integrovaného záchranného systému. Další technická přestavba přišla na řadu v roce 2002, kdy bylo rozhodnuto o preventivní výměně anténního systému pro čtvrté a páté televizní pásmo, který na věži sloužil od roku 1975.

Cukrák spolu s vysílačem na pražském Žižkově začal koncem listopadu 2019 jako první v České republice šířit nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. V současnosti Cukrák vysílá v multiplexech 21, 22 a 23 s výkonem 100 kW. Z vysílače také vysílá rozhlasová stanice Český rozhlas Region.

Reklama

Doporučované