Hlavní obsah

Kolín chce příští rok vybudovat 1,5 km dlouhou cyklostezku sídlištěm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kolín chce příští rok začít se stavbou cyklostezky v ulicích Benešova a Masarykova, propojí starou zástavbu města se sídlištěm, končit má u kruhového objezdu u gymnázia.

Článek

Pro úsek dlouhý 1,5 kilometru by mělo město vybrat stavební firmu zřejmě na podzim, se stavbou počítá v příštím roce. Předpokládaná cena je 40 milionů korun, 27 milionů korun pokryje město z evropské dotace, jak řekl dnes novinářům starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

Cyklostezka povede od Modrého bodu Benešovou ulicí k okružní křižovatce Masarykova a ke gymnáziu. „Kompletně s realizací chodníků, veřejného osvětlení je to akce rozpočtově – nevíme, za kolik se to vysoutěží – za 40 milionů korun,“ řekl Kašpar.

Při budování tras pro cyklisty postupuje Kolín podle takzvaného cyklogenerelu, který město nedávno aktualizovalo a v květnu představilo veřejnosti. „Když se to dobře povede, dá se v Kolíně odkudkoli kamkoli dojet na kole do 15 minut,“ uvádí město na webu. Podle vedoucího Odboru investic Miroslava Káninského ke zlepšení podmínek pro cyklodopravu přispívají i menší opatření. „Například umožnit cyklistům vjezd do jednosměrných ulic, pokud jsou dostatečně široké,“ řekl. Další projekt cyklostezky má podle něj město připraveno pro ulici Třídvorská, kde nyní opravuje kanalizaci.

Reklama

Doporučované