Hlavní obsah

Kolín do konce roku vybuduje naučnou stezku kolem rybníka Peklo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kolín do konce roku vybuduje naučnou stezku kolem rybníka Peklo. Součástí trasy kolem šestihektarového rybníka na kraji města bude devět zastavení. Informační panely včetně grafiky vyjdou na 433 tisíc korun.

Článek

Stezku vybuduje společnost Awocado, která už v Kolíně dělala naučnou stezku v Borkách. Novinářům to řekl starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

„Bude se to týkat historie toho území, nějakého hospodaření s vodou, historie mlýnů, které tam byly,“ řekl Kašpar. Zastavení kombinují naučnou část s herními prvky pro děti. Připravují se také dvě hry pro mobilní telefon, z každé strany stezky by měla být jiná verze.

Zřejmě příští rok město naváže dalšími úpravami, část trasy by měla vést nad vodou. „Projektuje se přechod se zábradlím, tam to bude na stavební úpravy, to by mělo být ve druhé fázi,“ doplnil Kašpar.

Rybník Peklo vznikl v letech 1950 až 1953 rozšířením malého rybníku, který patřil k nedalekému mlýnu. Při výstavbě obchvatu města, který byl dokončen v roce 2012, se nedaleko rybníka našly rondely z mladší doby kamenné a sídliště z pozdní doby kamenné. Na návrší nad rybníkem směrem ke Štítarům archeologové našli sídliště z pozdní doby bronzové.

Reklama

Doporučované