Hlavní obsah

Kvůli sinicím hygienici nedoporučují koupání v jezeře Ostrá na Nymbursku

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V jezeře Ostrá na Nymbursku hygienici od minulého týdne kvůli zvýšenému obsahu sinic nedoporučují koupání. Vodu tam hodnotí stupněm čtyři, může být pro lidi zdravotním rizikem.

Článek

Na dalších čtyřech místech ve středních Čechách doporučují citlivým osobám, aby se po koupání osprchovali. Další středočeská přírodní koupaliště mají na většině míst výbornou kvalitu vody. Vyplývá to z výsledků pondělních měření, které dnes středočeští hygienici zveřejnili na webu.

Voda v jezeře Ostrá na Nymbursku se zhoršila už minulý týden a poslední měření stupeň čtyři na pětistupňové škále potvrdilo. Kvalita neodpovídá hygienickým požadavkům a zejména pro citlivé lidi může být zdravotním rizikem. V pondělí provedou hygienici kontrolní měření.

„Velmi dobrou kvalitu vody mají koupaliště na Slapech, Orlíku a jezero Poděbrady na Nymbursku, touto dobou bývá voda na těchto místech obvykle horší kvality, letos se stále drží na velmi dobré kvalitě,“ řekla ČTK ředitelka odboru hygieny obecné a komunální pro Středočeský kraj Hana Štollová. Na některých přírodních koupalištích se podle ní vyskytuje zvýšený obsah sinic. „Ale jen do té míry, že se vnímavým jedincům doporučuje po koupání osprchovat se,“ doplnila. Odpovídá tomu hodnocení stupněm tři, které naměřili hygienici v Županovicích a Živohošti na Příbramsku, na Proboštských jezerech u Prahy a v rakovnickém Tyršově koupališti.

Od posledního měření se zlepšila kvalita vody v Pilském rybníku na Příbramsku, podle hygieniků je na stupni dva, tedy mírně zhoršená, koupání v ní je bezproblémové. Stejné hodnocení mají Písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a koupaliště Vyžlovka u Prahy.

Reklama

Doporučované