Hlavní obsah

Majitelé ovocných sadů na Kolínsku zlevnili jablka, bojí se odlivu zákazníků

Foto: Unsplash - Shelley Pauls

Ilustrační foto.

Reklama

Majitelé Ovocných sadů Bříství nedaleko Křečhoře na Kolínsku se 14 hektary jablečných sadů očekávají po sklizení prvních odrůd jablek velmi dobrou sezonu. Oproti loňsku cenu jablek, která prodávají ze dvora, snížili o  procent.

Článek

V Ovocných sadech mají kilogram průměrně za 22 až 26 korun. Navyšování vstupních nákladů do ceny jablek promítat nebudou, obávají se, že by se neprodala. „Letos je určitě nakročeno k velmi dobré sklizni a výnosům, sice jsme dvakrát měli kroupy, ale jablka to nijak výrazně neponičilo,“ řekla ČTK spolumajitelka sadů a předsedkyně Středočeské ovocnářské unie Alice Žertová. Prodeji ze dvora majitelé přizpůsobili volbu pěstovaných odrůd. „Od půlky srpna se sklízí nejranější odrůdy, v září a do půlky října pak zbytek a zaskladní se, většinou s tím vystačíme do jara, někdy do února, někdy do května,“ doplnila Žertová.

Zvýšení cen energií, které jsou u sadařů potřeba zejména pro zajištění potřebné teploty na skladování, nemohou podle Žertové menší pěstitelé v ceně jablek zohlednit. „Dlouhodobě máme co dělat, abychom do ceny skryli všechny náklady. Když přijde neočekávaná krize, nemáme šanci, bereme si z předchozích úspor a doufáme v lepší časy,“ doplnila. Pro ovocnáře, kteří sklízí jednou ročně, jsou první tržby velmi důležité. „Nemůžeme odradit klienty vyšší cenou, utekli by na akce do supermarketů,“ doplnila Žertová.

Vláda v pondělí oznámila, že maximální ceny pro maloodběratele u silové elektřiny stanoví na šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh) a u plynu na tři koruny za kWh. Za stejné ceny jako maloodběratelé by měly elektřinu a plyn nakupovat samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi. Středočeským ovocnářům, kteří nemají zafixované ceny energií na příští rok, podle Žertové stanovení maximální ceny pomůže. Bez něj by například museli sklizené ovoce hned prodat ke zpracování, i kdyby to bylo za nižší cenu. „My máme naštěstí zafixováno, ale kde nemají, mohly by ceny vyletět až o 30 procent, tam už je to jen o minimalizaci ztrát,“ doplnila.

Rodinná firma manželů Zdeňka a Alice Žertových hospodaří v Bříství na 20 hektarech půdy od roku 1997, pěstují zejména jablka, na několika hektarech také jahody pro letní samosběry, hrušky a nově švestky. Plánují vybudovat lihovar, kde zužitkují ovoce, které se neprodá čerstvé. Zaměstnávají deset stálých zaměstnanců a v sezoně navíc do deseti brigádníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované