Hlavní obsah

Na mělnickém náměstí Míru čekají řidiče změny, souvisí s novým systémem parkování

Ilustrační foto.

Reklama

Ostrý provoz nového systému parkování začne v únoru. Přibydou parkovací místa a v navazující ulici pojedou auta nadále jednosměrně, ale v pořadí Ostruhová a poté Erbenova ulice, dosud byl provoz vedený opačným směrem.

Článek

Cílem změn je zvýšit bezpečnost chodců i řidičů a také ulevit historickému centru od dopravy, především od delšího parkování. Naopak krátkodobé stání bude oproti dřívějšku zdarma, řekl na dnešní tiskové konferenci místostarosta Mělníka Milan Schweigstill (za STAN).

Dohromady je na náměstí kolem 40 parkovacích míst, přibýt by jich mělo sedm. Pěší zóna bude neprůjezdná, někteří šoféři tam opakovaně projíždějí. Vznikají tak nebezpečné situace, protože jde o místo, kde se scházejí lidé. Městská policie bude také důsledněji hlídat, zda řidiči parkují pouze na místech, kde je to povoleno.

Veškerá auta vjíždějící na náměstí zaberou už nainstalované kamery, systém pak při odjezdu vyhodnotí, zda řidič zaplatil určenou částku, případně, zda vlastní například kartu rezidenta nebo povolení pro zásobování, které si mohou podnikatelé od města zakoupit za 500 korun. Při nárazové akci podle místostarosty městští policisté zjistili, že polovina řidičů parkujících na náměstí řádně nezaplatila, navíc řada z nich stojí na místech, která nejsou pro parkování vyčleněná.

Deset minut parkování na náměstí bude zdarma a dalších 30 minut za 25 korun. Každá další započatá hodina bude za 100 korun. Podle Schweigstilla ale není vyloučeno, že město po vyhodnocení po několika měsících systém ještě upraví. Platit bude možné prostřednictvím aplikace nebo u parkovacího automatu.

Reklama

Doporučované