Hlavní obsah

Oprava Sankturinovského domu v Kutné Hoře potrvá možná až do března

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rozsáhlá rekonstrukce Sankturinovského domu, který patří k nejstarším památkově chráněným budovám v Kutné Hoře, se protáhne. Dělníci se potýkali s řadou problémů.

Článek

Stavbu zkomplikoval mimo jiné prasklý sloup. Původně měla být stavební část prací hotova do konce září a řešit se měly už jen expozice. Radní ale nakonec souhlasili s prodloužením termínu pro dokončení do března příštího roku.

„Byla tam spousta změn a doplnění, které projekt nepostihoval,“ uvedl starosta Josef Viktora (ANO). Stavební akci zahájenou v loňském roce zpomalila třeba pandemie nemoci covid-19. Zkomplikovalo ji i odhalení prasklého nosného sloupu v sousedním domku, jehož oprava je součástí projektu. Dělníci museli klenby provizorně podepřít.

Před bouráním nepůvodních příček také dělníci odstraňovali azbestovou zátěž v odvětrávacích šachtách a problémy měli i s krovy nebo velkou vlhkostí. Proti původním plánům vybudovali také výtah pro návštěvníky.

Změny projektu si vyžádaly náklady navíc. Cena měla být původně 60 milionů korun. Zastupitelé už dříve schválili zvýšení této částky o 16 milionů. Dál by cena podle Viktory stoupat neměla. „Navýšili jsme náklady na stavební práce, ale na expozicích bychom mohli naopak ušetřit,“ dodal starosta.

Sankturinovský dům se má po dokončení oprav ve větší míře otevřít návštěvníkům, prohlédnout si ho budou moci od sklepení až po nejvyšší podlaží včetně podkroví. Infocentrum a Galerie Felixe Jeneweina se ze Sankturinovského domu po dobu rekonstrukce přestěhovaly do náhradních prostor. Galerie nyní sídlí v domě U Havířů v Šultysově ulici a informační centrum je v Kollárově ulici.

Původně gotický, později barokně přestavěný objekt vznikl na konci 13. století jako opevněná věžová stavba výrobního charakteru. V hutních zařízeních se zde zpracovávala stříbrná ruda. Zvláštností je mimo jiné historická věž, jejíž základy sahají do hloubky 7,5 metru. Na konci 15. století dům koupil mincmistr Beneš z Trničí a přestavěl ho na luxusní palác. Při rozsáhlém požáru středu města v roce 1770 budova vyhořela a při pozdější přestavbě už získala dnešní podobu.

Reklama

Související témata:

Doporučované