Hlavní obsah

Středočeský kraj investuje do oprav a výstavby silnic tři čtvrtě miliardy korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj letos investuje do oprav a výstavby silnic téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Článek

Peníze půjdou například na obchvat Kralup nad Vltavou, rozšíření třídy Václava Klementa v Mladé Boleslavi nebo na opravu silnice z Úval do Říčan. Hejtmanství na akce získalo dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Radní dnes schválili uzavření smlouvy o poskytnutí prostředků a uložili krajské správě a údržbě silnic smlouvu s fondem podepsat, informoval ČTK mluvčí krajského úřadu David Šíma.

Na tři etapy propojení dálnic D7 a D8, jehož součástí bude i obchvat Kralup nad Vltavou, bude celkem 109 milionů korun. Kompletní rozšíření třídy Václava Klementa si vyžádá 100 milionů Kč. Na více než 75 milionů Kč vyjde úprava silnice III/1822 od Solenic po křižovatku se silnicí III/0046.

Za 40 milionů korun stavbaři propojí průmyslovou zónu Plazy s mimoúrovňovou křižovatkou Kosmonosy a podobnou částku bude stát oprava silnice z Úval do Říčan. Kromě toho mají cestáři v plánu rekonstrukce mostů v Nymburce, propojení křižovatek Kosmonosy a Bezděčín nebo projekt severního obchvatu Jílového.

Krajští silničáři budou letos hospodařit s pěti miliardami korun. Půl miliardy jim poskytne EU, ze SFDI budou čerpat ještě více než miliardu a další peníze získají z krajského nebo ze svého rozpočtu.

Středočeskému kraji chybějí dlouhodobě prostředky na to, aby všechny silnice na svém území opravil. Vždy po zimě je přitom jejich stav ještě horší. Silnice v regionu patří k nejvytíženějším v republice. Přes území kraje totiž vedou hlavní tranzitní tahy do hlavního města. Na stavu silnic se nepříznivě podepisuje těžká kamionová doprava.

Podle krajského radního pro silniční infrastrukturu Karla Bendla (ODS) by si cestáři mohli na rekonstrukce silnic půjčit. Využít by mohli úvěrového rámce, který má kraj u některých finančních institucí. Řádově by tak podle Bendla mohli získat navíc miliardy korun, které by přispěly k rychlejším opravám silnic. Radní ale nepředpokládá, že by si cestáři mohli na opravy půjčit ještě v tomto roce, protože plány na letošek jsou už připravené.

Reklama

Doporučované