Hlavní obsah

Středočeský kraj začne se stavbou silničních obchvatů Hořovic a Čelákovic

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj začne v příštím roce se stavbou silničních obchvatů Hořovic na Berounsku a Čelákovic u Prahy. Počítá také s dokončením napojení průmyslové zóny v Mladé Boleslavi.

Článek

„Hlavním cílem je udržet výši pěti miliard korun na investice do silnic a mostů a do jejich údržby,“ řekl dnes novinářům krajský radní pro silniční dopravu Karel Bendl (ODS).

Stavby obchvatů mají zatím začít v Hořovicích a Čelákovicích, na další stavby se kvůli omezenému množství peněz dostane později. „U ostatních obchvatů měst a obcí pokračujeme v přípravě, abychom mohli zahájit vlastní realizaci, až budou finanční prostředky,“ uvedl Bendl.

Krajští radní nedávno schválili smlouvy o koordinaci mezi krajskou správou a údržbou silnic a Ústavem archeologické památkové péče středních Čech, které jsou zapotřebí kvůli archeologickým průzkumům. Stavby obchvatů Hořovic a Čelákovic mají být hotové do roku 2026.

Kraj také spolupracuje se státem na dokončení výstavby Pražského okruhu, což je pro střední Čechy podle Bendla nejdůležitější silniční stavba. Zároveň investuje do nových technologií, například do nové sítě meteostanic vybavených webovými kamerami a do sítí rychlovah, které odhalí přetížená nákladní auta a automaticky pokutují jejich řidiče.

Bendl připomněl, že na opravy silnic druhé a třetí třídy po zimě je letos k dispozici téměř miliarda korun. „Určitě v tom trendu chceme pokračovat, protože nechceme jen látat jednotlivé díry, chceme opravovat souvislejší úseky, a to je samozřejmě finančně náročnější,“ dodal radní. Středočeský kraj je nejrozlehlejší z regionů a krajští cestáři se starají o 8500 kilometrů silnic.

Reklama

Doporučované