Hlavní obsah

Turistické autobusy v Kutné Hoře by do budoucna měly parkovat na nádraží

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kutná Hora chce řešit problémy s parkováním turistických autobusů ve městě. Po vyložení cestujících často stojí u Mateřské školy Pohádka nebo v ulici V Hutích u říčky Vrchlice a nechávají puštěné motory.

Článek

Obtěžují tak okolí hlukem a zplodinami z výfuků. Město navíc z jejich parkování nic nemá. Do budoucna by pro ně mohlo vyhradit placené stání na autobusovém nádraží, řekl ČTK nový starosta Lukáš Seifert (ODS).

„Z mého pohledu je důležité zamezit možnosti nastupování lidí do autobusů ve městě, s výjimkou veřejné hromadné dopravy a školních autobusů, a mít zpoplatněné místo pro odstavování autobusů například na našem autobusovém nádraží. To autobusové nádraží je nesmyslně velké, pro současný provoz by stačila třetinová velikost,“ uvedl Seifert.

Radnice podle něj chce, aby skončila dosavadní praxe, kdy turisté stráví ve městě jen několik desítek minut. Navštíví kostnici, chrám svaté Barbory a zase odjíždějí. „Naší snahou je - i za cenu, že turistů bude méně - donutit lidi strávit ve městě víc času. Pokud už je autobus nahoře u Barbory vyloží, tak ať si nastupují až na autobusovém nádraží a jsou nuceni projít městem,“ řekl starosta.

Kutná Hora je oblíbeným cílem zahraničních turistů, kteří přijíždějí do Česka. Její historické jádro je na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle Seiferta je ale nyní v historickém centru hodně obchodů zavřených a jen v okolí Husovy ulice je více než 80 volných nebytových prostor. Pokud by se turisté v Kutné Hoře zdrželi déle, pomohlo by to oživení centra.

Město v minulosti plánovalo stavbu parkoviště pro autobusy ve čtvrti Sedlec poblíž kostnice. Podle Seiferta ale provedlo jednu směnu pozemku, která projekt zkomplikovala. „Budeme se tomu muset znovu věnovat,“ dodal.

Seifert, který byl lídrem společné kandidátky ODS a TOP 09, nastoupil do čela radnice 24. října. Prvním místostarostou se stal dosavadní starosta Josef Viktora (ANO) a druhou místostarostkou je volební jednička Vize Kateřina Špalková. Dvacetitisícové město řídí vítězné ANO s ODS a TOP 09, Alternativou pro Vás a Vizí, dohromady mají v zastupitelstvu 16 z 27 hlasů. V devítičlenné radě města zasedl i zastupitel za KDU-ČSL Robert Otruba, byť lidovci nejsou součástí koalice.

Reklama

Doporučované