Hlavní obsah

Ve Staré Boleslavi má vzniknout nová škola. Město vyhlásí architektonickou soutěž

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Stará Boleslav (u Prahy) 2. ledna (ČTK) - Brandýs nad Labem-Stará Boleslav zamýšlí postavit ve Staré Boleslavi novou školu zhruba pro 1000 dětí.

Článek

Nejpozději v únoru chce vypsat architektonickou soutěž a pak začít s projektovou přípravou. Původně chtělo město založit svazek obcí, škola měla být svazková. Nové vedení radnice na tom ale netrvá. Škola by mohla být otevřena na podzim 2026, řekla ČTK za město Kateřina Stránská.

„Kapacita základních škol v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi je dlouhodobě na svém stropu. Situaci musíme i vzhledem k nově vznikajícím městským čtvrtím řešit bez odkladu. Již nyní hrozí nepřijetí všech dětí do základních škol,“ řekl starosta Robert Pecha (Vy jste město). V srpnu by podle něj mohly začít projektové práce, stavělo by se od léta 2025.

Na školu, která má stát na městském pozemku v Třebízského ulici chce město žádat o dotaci z programu ministerstva školství Prstenec II. Předchozí vedení města usilovalo kvůli vybudování školy o založení svazku obcí. „Primárně se naváže na jednání předchozího vedení radnice s okolními obcemi o založení svazku. Pokud nedojde v nějakém rozumném termínu ke shodě, bude město stavět i bez svazku,“ uvedla Stránská.

Novou svazkovou školu pro 810 žáků plánují vybudovat v příštích dvou až třech letech také v Českém Brodě a Doubravčicích na Kolínsku. Škola pro Českobrodsko je jednou šesti ve Středočeském kraji, pro které ministerstvo školství vypíše výzvu, kde bude možné o příspěvek žádat. Vláda na podzim navýšila dotaci na jedno žákovské místo z 800 000 korun na 1,1 milionu korun.

V souměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav žije téměř 19 000 lidí.

Reklama

Doporučované