Hlavní obsah

Festival klasické hudby v Ústeckém kraji nabídne dvanáct koncertů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hudební setkání, největší festival klasické hudby v Ústeckém kraji, nabídne dvanáct koncertů a desítku doprovodných akcí.

Článek

Čtyři umělci na nich oslaví své narozeniny. První setkání je na programu v sobotu na zámku Velké Březno nedaleko Ústí nad Labem. Informovali o tom pořadatelé.

Zámek bude 16. července patřit klavíru. Zahraje na něj ředitel akce Michal Mašek, který se na zámek s hosty ještě dvakrát vrátí. „Je tradicí, že na vybrané akce zveme herecké osobnosti. Letos na zámek hraběte Chotka zavítá Jiří Lábus společně s jazzmanem Emilem Viklickým. Jedná se o divadelní představení pražského divadla Viola. Prvním zámeckým koncertem ale bude trochu netradiční klavírní koncert s názvem Šlechtický salón. Podtitul je HUDBA - ČETBA - VERŠE a jako host se na něm podílí Dan Podstatzky-Lichtenstein,“ uvedl Mašek.

Tradicí se stal koncert věnovaný návštěvě Ference Liszta v roce 1853 na zámku Velké Březno. Každý rok na něj pořadatel zve výraznou klavírní osobnost, která představí virtuózní skladby Ference Liszta a jeho současníků. Tentokrát to bude Marek Kozák, což je podle Maška vycházející pianistická hvězda mladé generace. Program bude obsahovat Lisztovu h moll sonátu a dále skladby Bedřicha Smetany a Frederyka Chopina.

V roce 2022 oslaví významná životní jubilea čtyři hudební legendy. Do Kadaně přijala pozvání operní hvězda Gabriela Beňačková, na Červeném Hrádku v Jirkově uslyší návštěvníci Václava Hudečka, v Budyni nad Ohří vystoupí Štěpán Rak a v Poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie Jiří Stivín.

Tři koncerty jsou věnovány Antonínu Dvořákovi, za jedním stojí Hudeček. Koncert pro Ústí nad Labem přinese Novosvětskou symfonii a Slovanské tance a klavírista Ivo Kahánek představí v Severočeské knihovně nepříliš známé Dvořákovo klavírní dílo. Na festivalu dále vystoupí podle Maška nejlepší hornista světa Radek Baborák a další interpreti vážné hudby. Podrobnosti najdou zájemci na webu festivalu.

Reklama

Doporučované