Hlavní obsah

Krásná Lípa a další obce se bojí požáru ve svých katastrech, chtějí sekat louky

Foto: Pexels.com/Freddie Ramm

Ilustrační foto.

Reklama

Krásná Lípa a další obce na Děčínsku žádají o svolení posekat louky ve svém okolí. Samosprávy se obávají, že by se mohlo ohnisko požáru v České Švýcarsku přenést do jejich katastrů.

Článek

Nejblíže požáru jsou zřejmě obce Doubice a Chřibská, které jsou vzdušnou čarou vzdálené asi 12 až 14 kilometrů. Právě v okolí Doubice již zemědělci vysokou suchou trávu sekat začali. Mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Miroslav Bína ČTK řekl, že v podobných případech mohou zemědělci po posekání luk mimo určený termín podat tzv. ohlášení vyšší moci.

„Obce v okolí národního parku naléhavě žádají o svolení provést urychlený pokos luk v okolí obcí Doubice, Chřibské a Krásné Lípy a Kyjova tak, aby téměř suchá biomasa nebyla příčinou ohrožení sídelních útvarů v souvislosti s velmi rychle se přibližujícím požárem v Národním parku České Švýcarsko,“ uvedl starosta Krásné Lípy Jan Kolář. Podle něj se v lukách pohybuje chráněný chřástal polní a zemědělci mohou začít s pokosem až v polovině srpna. „Oni mají dotace za to, že tam nesekají. Musel se požádat Státní (zemědělský) intervenční fond, protože pokosem budou podmínky té dotace porušeny,“ doplnil Kolář.

SZIF zatím žádné aktuální žádosti o svolení k sekání podle mluvčího fondu Bíny neeviduje. Zemědělci ale mají možnost, jak louky posekat před termínem, aniž by přišli o dotace. Mohou totiž v případě, jako je třeba právě blížící se požár, využít tzv. ohlášení vyšší moci. „Každé takové ohlášení by se posuzovalo individuálně. Co by pomohlo žadateli, pokud by to byl případ, že musel posekat trávu, protože se šíří oheň a ještě tam není, je nějaký doklad, že mu to nařídili požárníci, policie, obec nebo nějaká taková autorita. V tom případě bychom to (sekání) mohli posoudit jako nutné,“ popsal postup mluvčí SZIF.

U Doubice již zemědělci trávu sekat začali, svolení jim podle Koláře již bylo vydáno. „Létá nám tady popílek a panují tu obavy, aby nepřeskočila nějaká jiskra a nezačalo hořet,“ dodal Kolář.

Hořet začalo v Národním parku České Švýcarsko v neděli ráno. Na místě je dnes více než 400 hasičů. Zatím nejsou informace o zraněných.

Reklama

Související témata:

Doporučované